Gangguan éléktromagnétis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Gangguan éléktromagnétis (dina basa Inggris disebut ogé electromagnetic interference(EMI), atawa radio frequency interference (RFI)) nyaéta gangguan (nu biasana teu dipiharep) dina panarima radio atawa rangkéan listrik liana, disababkeun ku ayana radiasi éléktromagnétis tina sumber luar.[1] Gangguan ieu bisa nyelang, ngahalangan, atawa nurunkeun wates dayaguna éféktif tina rangkéan. Sumberna bisa jadi tina objék, boh jieunan atawa ti alam, nu mangaruhan parobahan arus listrik kalayan gancang, saperti rangkéan listrik, Panonpoé atawa cahya ti kalér.

EMI bisa nginduksi kalayan dihaja, kawas dina sababaraha wangun perang elektronik, atawa henteu dihaja, kawas hasil tina emisi jeung tanggapan nu mahiwal, hasil tina intermodulasi, jeung sajabana. Mindeng mangaruhan panarimaan radio AM di wewengkon urban. Bisa ogé mangaruhan panarimaan radio FM jeung tipi, sanajan teu pati gedé oge.

Kalonggaran[édit | édit sumber]

Hal penting pikeun nurunkeun EMI nyaéta: maké kapasitor bypass atawa "decoupling" dina unggal alat (divais) aktip (dihubungkeun ka panyadia daya, sadeukeut-deukeutna kana alat), ngadalikeun wanci naek (risetime control) kana sinyal-sinyal nu gancang (high-speed signal) maké resistor seri, sarta nyaring VCC. Ngalindungan (shielding) biasana mangrupa pakarang pangpandeurina lamun sakabéh tehnik geus teu mempan sabab dibutuhkeun béaya tambahan lamun kudu maké gasket RF jeung sajabana.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

iki piye to kok nggawe boso sundo..??

Standar[édit | édit sumber]

Komiteu Internasional Husus keur Gangguan Radio (CISPR) netepkeun standar keur gangguan éléktromagnétik boh tina radiasi atawa konduksi.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Dumasar éntri "interference" dina The Concise Oxford English Dictionary, édisi ka-11, online