Gayatri

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mantra Gayatri geus dipersonifikasikeun ka wujud Déwi.

Gayatri (basa Sansekerta: Sansekerta: गायत्री मन्त्र) nyaéta du'a atawa mantra universal nu aya jeung diabadikeun di Wéda. Mantra Gayatri nyaéta du'a nu bisa diucapkeun ku lalaki jeung awéwé ti mana waé bangsana sarta salilana. Prakték diulang-ulangna maca mantra ieu dipercaya bisa ngasah akal jeung budi manusa. Mantra Gayatri nu dipikawanoh dina Rigveda 3.62.10 didédikasikeun pikeun Sawitri (Sawitr atawa Sawitā) nyaéta Déwa Matahari.[1]

Wujud Mantra[édit | édit sumber]

Dina Aksara Devanagari

ॐ भूर्भुवः॒ स्वः ।
तत्स॑वितुर्वरे॑ण्यं
भ॒र्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि ।
धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया॑त् ॥

"Om Bhur Bhuvah Svah

Tat Savitur Varenyam

Bhargo Devasya Dheemahi

Dhiyo Yo Nah Pracodayat"

Mantra Harti Mantra Harti
Om Brahman "Gusti nu Maha Agung" Bhargo Cahya atawa cemerlang spiritualna
Bhur Bhu Loka 'Alam Fisik' atawa Buana Devasya Kanyataan Gusti
Bhuva Bhuva Loka "Alam Tengah" atawa Langit Dheemahi Urang méditasi
Svaha Swarga Loka "Sorga tempat déwa" Dhiyo Budi atawa intelék
Tat Paramatma "Gusti atawa Brahman" Yo Nu
Savitur anjeunna minangka asal mimiti sagala rupa ciptaana Nah Urang
Varenyam Nu kudu disembah Prachodayat Dicaangan
Ma'na Unggal Pada
Pada 1 Nyawang caangna cahya nu nyaangan tilu dunya (buana, langit jeung sorga)
Pada 2 Nyawang caangna kaagréngan jeung rahmat nu dicaangan ku cahya
Pada 3 Du'a paménta ngabébaskeun total ngaliwatan wangenan batin jeung ngawangun cahya ilahi nu aya dina jero awak manusa

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. M. Bloomfield.1906."Designated as sāvitrī, or gāyatrī, throughout Vedic and Sanskrit literature"A Vedic Concordance, Harvard Oriental Series Vol. 10, Cambridge Mass.


Nulis.jpg