George Carlin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

George Denis Patrick Carlin (babar 12 Méi 1937 di Manhattan, New York, Amérika Sarikat - maot 22 Juni 22 2008 di Los Anjeles, California, Amérika Sarikat, yuswa 71) nyaéta saurang Seniman Borangan (Ngabodor Nyorangan) ti Amérika nu kungsi meunang Grammy Award, salaku aktor jeung panulis.

Carlin kawentar ku bodor-bodor pulitik jeung hideung. Ogé kawéntar ku panitén-na kana kabeungharan kecap, psikologi jeung agama nu dibarengkeun jeung macem-macem jejer pamali. Carlin jeung materi ngabodor "Tujuh Kecap Cawokah"-na téh pan nu jadi sabab kasus FCC (Komisi Komunikasi Federal Amérika Sarikat) ngalawan Yayasan Pacifica, lembaga nu ngurus Radio FM di New York nu nyiarkeun bobodoran Carlin éta. 5 urang sapuk, ngalawan 4 nu teu sapuk, mutuskeun yén pamaréntah boga hak pikeun nalingakeun sakur polah Carlin jeung bobodoranana nu aya dina jalur telekomunikasi publik.

Katompérnakeun, materi bodor George Carlin umumna pokus sindir-sampir kana gaya hirup Amérika modéren. Keur materi sindirsampirna, Carlin mindeng nyokot topik isu pulitik di Amérika Sarikat nu keur polilér.

Carlin loba dianggap panerus Lenny Bruce. Digambarkeun ku stasiun telepisi Comedy Central salaku Mandahong Borangan sapanjang sajarah. Kadua sanggeus Richard Pryor tapi onjoy ti Lenny Bruce. Manéhna nu munggaran jadi béntang tamu dina acara komédi telepisi mingguan Amérika "Saturday Night Live".

Album Bodorna[édit | édit sumber]

  • 1963: Burns and Carlin at the Playboy Club Tonight
  • 1966: Take-Offs and Put-Ons
  • 27 Januari 1972: FM & AM
  • 29 Séptémber 1972: Class Clown
  • Oktober 1973: Occupation: Foole
  • Nopémber 1974: Toledo Window Box
  • Oktober 1975: An Evening with Wally Londo Featuring Bill Slaszo
  • April 1977: On the Road
  • Nopémber 1981: A Place for My Stuff
  • 1984: Carlin on Campus
  • 30 Juli 1986: Playin' with Your Head
  • 15 Agustus 1988: What Am I Doing In New Jersey? 
  • 20 Nopémber 1990: Parental Advisory: Explicit Lyrics 
  • 10 Nopémber 1992: Jammin' in New York
  • 27 Oktober 1992: Classic Gold
  • 10 April 1995: Killer Carlin
  • 17 Séptémber 1996: Back in Town
  • 14 Méi 1999: You Are All Diseased
  • 19 Oktober 1999: The Little David Years (1971-1977)
  • 11 Désémber 2001: Complaints and Grievances
  • 12 Maret 2002: George Carlin on Comedy
  • 10 Januari 2006: Life Is Worth Losing
  • Maret 2008: It's Bad for Ya