Gerak muter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gerak muter.

Gerak muter nyaéta gerak hiji barang anu nyieun jalur liliwatan mangrupa bunderan nu ngalingkung hiji titik nu tetep. Ambéh hiji barang bisa gerak muter, ieu barang merlukeun ayana gaya anu bakal mengkolkeun barang kasebut nuju ka puseur bunderan. Gaya ieu dingaranan gaya séntripétal. Hiji gerak muter beraturan (merenah) bisa disebut ogé gerak digancangkeun merenah, lantaran perlu ayana hiji pacepetan (akselerasi) anu gedéna tetep kalayan tujuan anu robah, anu ngabalukarkeun robahna tujuan gerak hiji barang ambéh ngaliwatan jalur anu ngawangun bunderan Richard S. Westfall, Circular Motion in Seventeenth-century Mechanics, Isis, Vol. 63, No. 2. (Jun., 1972), pp. 184-189..

Diménsi pikeun gerak muter[édit | édit sumber]

Diménsi-diménsi anu ngagambarkeun hiji gerak muter nyaéta sudut, laju sudut sarta akselerasi sudut anu masing-masing dilambangkeun ku , sarta . Diménsi-diménsi ieu lamun dianalogikan jeung gerak liniér sarimbag jeung posisi, laju sarta akselerasi anu masing-masing dilambangkeun ku , sarta .

Diménsi gerak lempeng jeung gerak muter
Gerak lempeng Gerak muter
Diménsi Hijian (SI) Diménsi Hijian (SI)
poisisi m sudut rad
laju m/s laju sudut rad/s
akselerasi m/s2 akselerasi sudut rad/s2
- - perioda s
- - radius m

Diférensiasi jeung integrasi[édit | édit sumber]

Diménsi-diménsi gerak muter ngabogaan hubungan dina prosés integrasi jeung diférensiasi.

Hubungan antara diménsi sudut jeung tangénsial[édit | édit sumber]

Antara diménsi gerak liniér jeung gerak muter aya hiji hubungan ngaliwatan husus pikeun komponén tangénsial, nyaéta

Perhatikeun yén di dieu dipaké anu didéfinisikan sabagé jarak anu diliwatan atawa sisi gondéwa anu geus diliwatan salila hiji selang waktu sarta lain ngan posisi dina hiji waktu, nyaéta

pikeun hiji selang waktu singket atawa sudut anu heureut.

Rupa-rupa gerak muter[édit | édit sumber]

Gerak muter bisa dibédakeun jadi dua rupa dumasar kana kasarageman laju sudutna , nyaéta:

  • gerak muter beraturan (merenah), sarta
  • gerak muter robah beraturan (merenah).

Gerak muter merenah[édit | édit sumber]

Gerak muter merenah nyaéta gerak muter kalawan laju sudut nu tetep. Harga laju sudut bisa dibeunangkeun ku cara ngabagi laju tangénsial ku radius puteran

Arah tujuan laju liniér dina gerak muter merenah sok nyigeung jalur liliwatan, anu hartina arah tujuanana sarua jeung arah tujuan laju tangénsial . Tetepna harga laju alatan tina tetepna harga . Sajaba ti éta, aya ogé akselerasi radial anu hargana tetep sarta arah tujuanana anu robah. Akselerasi ieu disebut akselerasi séntripétal, di mana arah tujuanana sok ngarah puseur bunderan.

Lamun nyaéta waktu anu diperlukeun pikeun ngabéréskeun hiji puteran sapinuhna dina jalur bunderan , mangka bisa ogé dituliskeun

Kinematika gerak muter beraturan nyaéta

dimana mangrupakeun sudut anu diliwatan salila hiji waktu , mangrupakeun sudut awal sarta \omega\! mangrupakeun laju sudut (anu tetep hargana).

Gerak muter robah merenah[édit | édit sumber]

Gerak muter robah merenah nyaéta gerak muter kalawan laju sudut nu tetep. Dina gerak ieu aya akselerasi tangensial (anu dina hal ieu sarua jeung akselerasi liniér) anu nyigeung jalur kuliling bunderan (pahapit jeung arah tujuan laju tangénsial ).

Kinematika GMBB nyaéta

dimana nyaéta akselerasi sudut anu hargana tetep sarta nyaéta laju sudut awal.

Persamaan paramétrik[édit | édit sumber]

Gerak muter bisa ogé dinyatakeun dina persamaan paramétrik kalawan leuwih tiheula ngadéfinisikeun:

  • titik mimiti gerak dipigawé
  • laju sudut puteran (anu hartina hiji GMB)
  • puseur bunderan

pikeun saterusna dijieun persamaanna Chapter 22 Parametric Equation,, Department of Mathematics, University of Washington, Math 124 Materials (Autumn), ch 22, pp. 308..

Hal kahiji anu kudu dipigawé nyaéta ngitung radius liliwatan  :

Sanggeus meunang harga radius liliwatan, persamaan bisa dituliskeun:

jeung dua konstanta sarta anu masih kudu ditangtukeun hargana. Kalawan pasaratan saméméhna, nyaéta dipikanyahona harga , mangka bisa ditangtukeun harga sarta :

Perlu dipikanyaho yén sabenerna

alatan mangrupa sudut mimiti gerak muter.

Hubungan antar diménsi liniér jeung angular[édit | édit sumber]

Ku ngagunakeun persamaan paramétrik, geus diwatesan yén diménsi liniér anu dipaké saukur diménsi tangensial atawa ngan komponén véktor dina arah tujuan sudut, anu hartina euweuh komponén véktor dina arah tujuan radial. Ku watesan ieu, hubungan antara diménsi liniér (tangensial) sarta sudut bisa kalawan gampang ditimukeun.

Laju tangensial sarta laju sudut[édit | édit sumber]

Laju liniér total bisa katimu ngaliwatan persamaan:

sarta alatan watesan impleméntasi persamaan paramétrik dina gerak muter, mangka

kalawan

dihasilkeun

ku kituna

Akselerasi tangensial jeung laju sudut[édit | édit sumber]

Ku cara anu sarua jeung nu saméméhna, akselerasi liniér total bisa katimu ngaliwatan persamaan:

sarta alatan watesan impleméntasi persamaan paramétrik dina gerak muter, mangka

kalawan

dihasilkeun

ku kituna

Laju sudut henteu tetep[édit | édit sumber]

Persamaan paramétrik bisa ogé dipaké lamun gerak muter GMBB, atawa lain deui GMB kalawan ayana laju sudut anu robah merenah (atawa ayana akselerasi). Léngkah-léngkah anu sarua bisa dipigawé di dieu, tapi perlu diinget yén

kalawan laju sudut sarta laju sudut awal. Penurunan GMBB ieu baris jadi saeutik leuwih rumit dibandingkeun dina kasus GMB di luhur.

Persamaan paramétrik di luhur, bisa dituliskeun dina wangun anu leuwih umum, nyaéta:

di mana nyaéta sudut anu diliwatan dina hiji waktu. Kawas geus disebutkeun di luhur ngeunaan hubungan antara , jeung ngaliwatan prosés integrasi sarta diférensiasi, mangka dina kasus GMBB hubungan-hubungan kasebut mutlak diperlukeun.

Laju sudut[édit | édit sumber]

Ku ngagunakeun aturan ranté dina ngalakonan diférensiasi posisi ti persamaan paramétrik katimu:

kalawan

Bisa dibuktikeun yén

sarua jeung kasus dina GMB.

Akselerasi total[édit | édit sumber]

Diférensiasi laju liniér dumasar waktu satuluyna ngahasilkeun

anu bisa disederhanakan jadi

Saterusna

anu umumna dituliskeun Ian Burley, Meg Carrington, Randy Kobes, Gabor Kunstatter, Centripetal Acceleration, IUN/FYDE Introductory Physics Notes, circ:node6, University of Winnipeg, 10/9/1997.

kalawan

anu mangrupa akselerasi sudut, sarta

anu mangrupa akselerasi séntripétal. Sélér séntripétal ieu mecenghul alatan obyék kudu dipéngkolkeun atawa lajuna kudu dirobah ku kituna gerak nuturkeun liliwatan bunderan.

Gerak robah merenah[édit | édit sumber]

Gerak muter bisa ditoong minangka gerak robah merenah. Bédakeun jeung gerak lempeng robah merenah (GLBB). Konsép laju anu robah sakapeung ngan dipahaman dina robahan badagna, dina gerak muter merenah (GMB) gedéna laju nyaéta tetep, tapi arah tujuanana anu robah sacara merenah, bandingkeun jeung GLBB anu arah tujuanana tetep tapi gedé lajuna anu robah merenah.

Gerak robah merenah
LAju GLBB GMB
Gedé robah tetep
Arah tujuan tetep robah