Gerak ragrag bébas

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gerak ragrag bébas nyaéta salah sahiji wangun gerak lempeng dina hiji diménsi anu ngan dipangaruhan ku ayana gaya gravitasi. Variasi ti gerak ieu téh gerak ragrag diakselerasi jeung gerak pélor.

Rumus umum[édit | édit sumber]

Sacara umum gerak anu ngan dipangaruhan ku gaya gravitasi mibanda wangun:

di mana:

  • t nyaéta waktu (s)
  • y nyaéta posisi dina waktu t (m)
  • y0 nyaéta posisi mimiti (m)
  • v0 nyaéta laju mimiti (m/s)
  • g nyaéta akselerasi gravitasi (m/s2)

Tapi husus pikeun gerak ragrag bébas diperlukeun sarat tambahan nyaéta:

ku kituna rumusan di luhur jadi

Analogi gerak ragrag bébas[édit | édit sumber]

Lamun gerak ragrag bébas nyaéta gerak anu ngan dipangaruhan ku gaya gravitasi, mangka aya gerak séjén anu rumusna mirupa gerak ragrag bébas, contona gerak balukar gaya listrik.

GJB sarta analoginya
Gerak ku gaya gravitasi Gerak ku gaya listrik
Gaya
Akselérasi
Akselérasi
Posisi

Ku ngamangpaatkeun dua gerak ieu urang bisa ngalakukeun percobaan Millikan pikeun ngukur muatan éléktron kalawan ngagunakeun satétés minyak.

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]