Halma

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Halma
Halma4.svg
Papan jeung "imah" nu ditandaan kuer dua pamaén (biru) jeung opat pamaén (beureum)
Taun aktif1883/84 nepi ka kiwari
GenreKaulinan papan
Kaulinan strategi abstrak
Jumlah pamaén2 atawa 4
Waktu tatahar~1 menit
Waktu ngulinkeun10 menit nepi ka 1 jam leuwih
Kesempatan acaktanpa
Kaparigelan anu dibutuhkeunStrategi, Taktik

Halma (tina basa Yunani, hartina "luncat") nyaéta kaulinan papan anu ditimukeun taun 1883 atawa 1884 ku George Howard Monks, ahli opérasi pelastik Amérika di Harvard Medical School.[1] Kaulinan ieu nyokot inspirasi tina kaulinan Inggris nu disebut Hoppity.[1]

Halma mangrupa bagian tina alat tradisional anu cara maénkeunna ngan ku dua urang jeung tiap nu maénna masang 19 widak anu miboga warna nu sarua dina papan halma, dina posisi pahareup-hareup.[2] Saupama pamaénna saloba 4 urang mangka tiap pamaén dibekelan 13 widak anu ditempatkeun di unggal tungtung papan halma.[1] Tugas pamaén nyaéta mindahkeun sakabéh widakna ka tempat anu di sebrangna.[1] Pamaén anu meunang undi ngamimitian maén ku cara ngajalankeun 1 widak.[1] Perlu diingetkeun yén widak séjén ngan sakur jalan jeung luncat dina 1 widak séjénna, boh widak sorangan atawa widak lawanna.[1] Ku kituna diperlukeun stratégi anu alus méh widakna bisa luncat loba sangkan nepi di daérah anu dituju.[1] Taya widak anu kaluar tina papan. Pamaén anu meunang nyaéta pamaén anu kahontal mawa sakabéh widakna ka tempat anu dituju.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Halma. boardgamegeek.com (Diakses 12 Desember 2015)
  2. A. Husna M.2009. "100+ Permainan Tradisional Indonesia". Yogyakarta: Penerbit Andi