Wangunan Sunda: Béda antarrépisi

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
4.422 bita ditambahkeun ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
'''Wangunan Sunda''' nyaéta wangunan anu aya tur diaku salaku tempat cicing, usaha, tur pamaréntah di tatar [[Sunda]]. Cirina nyaéta konsép wangunan anu luyu jeung kaayaan alam jeung pangabutuh balaréa di tatar [[Sunda]].
Wangun Suhunan jeung Adegan
 
Tipologi (rupa wangunan), utamana ditoong di rupa suhunanana. Ieu kabéh dina modél aslina, panggung.
Salah sahiji bentuk wangunan imah tradisional Sunda, di-scan tina buku carita Rusdi jeung Misnem.
 
Suhunan jolopong: suhunan nu lempeng. Mun basa indonesia mah, atap pelana. Siga pelana kuda. Kaci ogé disebut regol.
Jogo anjing: upami hoyong terang rupana siga kumaha, pilari heula anjing, terus sina jogo. mun teu daékeun, olo. Tah, mun geus jogo, siga modél imah nu ieu, atawa tibalik, modél imah kieu, siga anjing keur jogo diténjo ti gigir. Suhunan hareup (nu siga bangus anjing) ngiuhan émpér imah.
Badak heuay: nu hoyong apal kumaha wanda imah nu siga badak heuay, walah hésé ieu mah, kudu nganjang ka Ujung Kulon heula. Ari dedegna mah rada deukeut ka jogo anjing, ngan luhureun sirahnya aya ceulian-susuhunan tambahan, kahareup.
Parahu kumureb: nya siga tangkuban parahu pisan, trapesium tibalik di Tomo Sumedang, disebutna jubleg nangkub.
Julang ngapak: julang teh ngaran manuk. dipaké ku Maclain Point jang nyieun aula kulon-aula wétan ITB. Nya manéhna nu nyebut ieu model téh ciri suhunan Sunda Besar. Julang ngapak mun diténjo ti hareup, suhunan kénca katuhuna siga jangjang manuk julang-suhunanana opat nyambung nu di sisi nyorondoy. Sambunganana di tengah, maké tambahan siga gunting muka di punclutna.
Buka palayu: suhunan sigan imah Betawi aya émpér panjang dihareup.
Buka pongpok: rada mirip buka palayu, ngan pantona dirobah ka arah jalan.
 
Rupa-rupa Wangunan jeung Pamakéanana
 
Umum:
gedong: imah alus tur badag anu biasana ditémbok
joglo: adegan imah leutik basajan
balé kambang: iimahana anu diwangun disaluhureun balong, jsb. ('kambang' --> 'ngambang')
poporogok: imah siga saung, leutik tapi lumayan
pakuwon: pakarangan tur imah nu sorangan
ranggon: saung anu luhur pisan kolongna atawa anu diwangun dina tangkal kai nu luhur
régol: panto gedé lawang pakarangan (en:gate, de: tor)
saung: adegan leutik, biasana teu didindingan, ayana di sawah, kebon, paranti reureuh.
 
Pamaréntahan:
babancong: wangunan leutik di sisi alun-alun baheula, panggung paragi gegedén, ayeuna mah siga tempat nu nongton kelas VIP di stadion.
balandongan: adegan samentara pikeun narima sémah dinu hajat atawa tempat hiburan.
balé désa: kantor pamong désa
balé kota: kantor walikota atawa bupati
balé watangan: pangadilan
gedong songko: imah bupati baheula
kadaton, karaton
pandapa: tepas lega bagian hareup gedong kawadanaan, balé kota, jsb.
kaputrén: bumi jeung pasaréan putri raja
kaputran: bumi jeung pasaréan putra raja
bénténg: adegan anu tohaga, biasana ngurilingan kota pikeun nahan panarajang musuh
bui, panjara: paragi ngerem jelema nu meunang hukuman.
 
Transportasi:
hanggar: minangka garasi pikeun kapal udara
stasion: pangeureunan karéta
halteu: pangeureunan beus
 
Tatani jeung Dagang:
jongko, warung: tempat dagang, di pasar biasana eusina pinuh ku jongko
palalangon: saung luhur di leuweung atawa di huma paranti ngintip sato atawa nungguan huma
leuit: gudang tempat nyimpen paré
gosali: tempat gawéna panday
bédéng: imah-imah atawa adegan leutik paragi nu digarawé proyék wangunan jeung di kebon
 
Sato:
pakandangan: kandang gedé atawa nu loba kandang
gedogan, istal: kandang kuda
karapyak: kandang munding atawa sapi nu dikurilingan ku pager
pagupon: kandang japati
paranjé: kandang hayam
 
Ibadah:
langgar, tajug
 
Kategori:
 
Arsitéktur imah Sunda
 
Jieun akun
Asup log
 
Kaca
Sawala
 
Baca
Édit
Témbongkeun jujutan
 
Tepas
Panglawungan
Keur lumangsung
Anyar robah
Kaca acak
Pitulung
Sumbangan
Sawala
 
Kotak parabot
 
Nu numbu ka dieu
Parobahan nu patali
Kaca husus
Vérsi citakeun
Tutumbu permanén
Informasi halaman
Cutat artikel ieu
 
Kaca ieu panungtungan dirobah 14.27, 7 Désémber 2007.
Tek'''Wangunan Sunda''' nyaéta wangunan anu aya tur diaku salaku tempat cicing, usaha, tur pamaréntah di tatar [[Sunda]]. Cirina nyaéta konsép wangunan anu luyu jeung kaayaan alam jeung pangabutuh balaréa di tatar [[Sunda]].
 
==Wangun Suhunan jeung Adegan==
Pamaké anonim

Menu navigasi