Idéntifikasi DNA

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Tés DNA atawa idéntifikasi DNA nyaéta téhnik dina élmu forensik pikeun mikawanoh atawa nganyahokeun hiji jalma dumasar kana profil DNAna. Profil DNA dipidangkeun dina bentuk angka-angka anu bisa ogé dipaké salaku idéntitas hiji jalma. Ilaharna, tés DNA dipaké pikeun kaperluan panalungtikan kajadian kriminal atawa pikeun nangtukeun pancakaki (hubungan kolot-budak, dulur sabapa, jsb.

Najan 99,9% tina runtuyan DNA manusa sarua, sabagian leutikna anu béda bisa dipaké pikeun ngabédakeun hiji jalma ti jalma séjén, iwal dina kajadian jalma nu kembar siam (monozigot)[1]. Profil DNA ngagunakeun runtuyan nu diulang nu gedé karagamanana[1] nu disebut variable number tandem repeats (VNTR), utamana short tandem repeats (STR). Najan alél-alél lokus VNTR antara jalma-jalma nu deukeut duduluranana mirip, tapi ampir teu mungkin sarua.

Téhnik nguji profil DNA munggaran dilaporkeun taun 1984[2] ku Sir Alec Jeffreys ti Universitas Leicester di Inggris[3] anu kiwari dijadikeun dasar pikeun sababaraha databés DNA nasional. Téhnik Dr. Jeffreys mimiti dijual taun 1987 ku Imperial Chemical Industries (ICI), anu ngadegkeun puseur uji getih di Inggris[4].

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b "Use of DNA in Identification". Accessexcellence.org. Diakses tanggal 2010-04-03. 
  2. Joseph Wambaugh, The Blooding (New York, New York: A Perigord Press Book, 1989), 83.
  3. Jeffreys A.J., Wilson V., Thein S.W. (1984). "Hypervariable 'minisatellite' regions in human DNA". Nature 314: 67–73. doi:10.1038/314067a0
  4. Joseph Wambaugh, The Blooding (New York, New York: A Perigord Press Book, 1989), 202.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg