Indochina Prancis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonesia.
Bantuanna didagoan pikeun narjamahkeun.
Indochina Prancis
Federasi Koloni Prancis

 

 

 

1887–1941/1945–1954
 

 

 

Bandéra

Lagu kabangsaan
"La Marseillaise"
Lokasi Indochina Prancis (hijau tua).
Ibu kota Saigon (1887–1902)
Hanoi (1902-1954)
Basa Prancis, Vietnam, Khmer, Lao
Agama Buddhisme, Taoisme, Konfusianisme, Katolik Roma
Struktur pulitik Federasi Koloni Prancis
Jaman Imperialisme Baru
 - Pendirian Oktober 1887
 - Penambahan Laos 1893
 - Proklamasi Kemerdekaan Vietnam 2 September 1945
 - Kemerdekaan Laos 19 Juli 1949
 - Kemerdekaan Kamboja 9 November 1953
 - Pengakuan Kemerdekaan Vietnam 1941/1945–1954
 - Pembubaran 1954
Aréa
 - 1935 737.000 km2 (284.557 mil pasagi)
 - 1945 750.000 km2 (289.577 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan 1935 21.599.582 
     Kapadetan 29,3 /km2  (75,9 /mil pasagi)
Mata uang Piastre Indochina Prancis
Ekspansi wilayah Indochina Prancis (Ungu).

Indochina Prancis (Basa Prancis: L'Indochine française, Basa Viétnam: Đông Dương thuộc Pháp) nyaéta federasi protektorat kakaisaran Prancis di wewengkon Indochina di Asia Kidul Ngétan, kabagi jadi Vietnam (anu baheulana kabagi deui jadi Cochinchina, Tonkin, jeung Annam), Kamboja, jeung Laos. Ibu kota Indochina Prancis nyaéta Hanoi.

Indochina Prancis diadegkeun dina Oktober 1887 ti wewengkon Annam, Tonkin, Cochinchina dan Kamboja. Mangsa ngadegna, federasi ieu teu acan nyangkingan Laos. Laos sorangan nempé diasupkeun taun 1893 sabada Perang Prancis-Siam 1893.

Dina 1941, sakabéh wewewngkon Indochina Prancis ragrag ka cangkingan Jepang nepi ka Jepang nyerah dina 1945 sabada Hiroshima jeung Nagasaki dibom atom ku Sekutu.

Federasi ieu ngadeg nepi taun 1954. Dina oapt protektorat, Prancis sacara resmi ninggalkeun kakawasaan ke pangageung lokal, anu mangrupa Kaisar Vietnam, Raja Kamboja tumekaning Raja Luang Prabang. Antukna, culcil nagara di Indochina Prancis silih merdika janten 4 nagara nagara anu papisah taun 1954, nyaéta Vietnam Kalér

eung j

j

a

dtulonan, sareng a Kamboja dan Laos.

Lihat pula[édit | édit sumber]

Pranala luar[édit | édit sumber]