Jabir bin Hayyan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pikeun jalmi lain nu katelah Geber, tempo Geber.
Jabir bin Hayyan
Jabir ibn Hayyan.jpg
Potrét "Geber" ti abad ka-15 Éropa, Codici Ashburnhamiani 1166, Biblioteca Medicea Laurenziana, Florence

Citakan:Infobox officeholder/office Citakan:Infobox officeholder/office Citakan:Infobox officeholder/office

Citakan:Infobox officeholder/office
Gelar Bapa Kimia
Pribadi
Gumelar
Abu Musa Jabir bin Hayyan

c. 721 M
Tus, Khorasan, Kakalipahan Umayyah[1]
Pupus c. 815 M
Agama Islam
Zaman Zaman Kajayaan Islam
Katarikan utama Alkimia jeung Kimia, Astronomi, Astrologi, Tatamba jeung Farmasi, Filsafat, Fisika, Filantropis
Karya kasohor Kitab al-Kimya, Kitab al-Sab'een, Book of the Kingdom, Book of the Balances, Book of Eastern Mercury, etc.
Jabatan senior

Abū Mūsā Jābir bin Hayyān (basa Arab/Pérsia جابر بن حيان, mindeng disebut ogé ku nisbah, al-Azdi, al-Kufi, al-Tusi, atawa al-Sufi; hirup c. 721 – c. 815 M),[2] nyaéta jalmi nu disangkakeun[3] panulis ti karya basa Arab nu loba pisan jumlahna jeung jenisna nu mindeng disebut korpus Jabir.[4] Lingkup ieu korpus téh lega jeung rupa-rupa topikna, di antarana alkimia, kosmologi, numerologi, astrologi, tatamba, sihir, mistisisme, jeung filsafat.[5] Manéhna kawentar minangka bapa[6][7][8] atawa nu ngadegkeun kimia awal, ku sabab geus nyiptakeun loba prosés dasar jeung paralatan nu masih kénéh digunakeun ku ahli kimia kiwari.[9]

Ti abad ka-10, idéntitas jeung korpus karya Jabir nu benerna geus jadi pasalisihan dina kalangan Islam.[10] Panalungtik modérn ogé cangcaya ka kapangarangan kasaluruhan karya éta ku hiji tokoh, jeung malah ayana Jabir dina sajarah.[3][11] Gentosna, Jabir bin Hayyan leuwih ditingal salaku pseudonim "kapanulisan handap taneuh" ku sababaraha pangarang nu jadi sumberna.[12]

Ngaranna dilatinkeun jadi "Geber" dina Kristen Kulon jeung dina abad ka-13 Éropa, aya pangarang anonim, biasana disebut Geber–Semu, nyiptaken tulisan alkimia jeung metalurgi dina ngaran péna Geber.[13]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Tus, V. Minorsky, The Encyclopaedia of Islam, Vol. X, ed. P.J. Bearman, T. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs, (Brill, 2000), 741.
  2. "Abu Musa Jabir ibn Hayyan". Encyclopædia Britannica Online. Diakses tanggal 11 Pébruari 2008. 
  3. a b Forster, Regula (1 December 2018). "Jābir b. Ḥayyān". Encyclopaedia of Islam, THREE. 
  4. "Jabir | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. 
  5. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Haq1995
  6. Derewenda, Zygmunt S. (2007), "On wine, chirality and crystallography", Acta Crystallographica A 64 (Pt 1): 246–258 [247], Bibcode:2008AcCrA..64..246D, PMID 18156689, doi:10.1107/s0108767307054293 
  7. John Warren (2005). "War and the Cultural Heritage of Iraq: a sadly mismanaged affair", Third World Quarterly, Volume 26, Issue 4 & 5, p. 815-830.
  8. "Jabir Ibn Haiyan (Geber), Died 803 C.E.". 30 Juni 2008. 
  9. "Contribution of Iranian chemists in research activities, on the occasion of the International Year of Chemistry" (PDF). www.scielo.org.co. p. 242. Diakses tanggal 2019-01-03. 
  10. Brabner, Tod (2005). "Jabir ibn Hayyam (Geber)". Di Thomas F. Glick; Steven John Livesey; Faith Wallis. Medieval Science, Technology, and Medicine: An Encyclopedia. Psychology Press. pp. 279–281. ISBN 978-0-415-96930-7. 
  11. Delva, Thijs (15 Juni 2017). "The Abbasid Activist Ḥayyān al-ʿAṭṭār as the Father of Jābir b. Ḥayyān: An Influential Hypothesis Revisited" (dalam bahasa en). Journal of Abbasid Studies 4: 35–61. doi:10.1163/22142371-12340030. 
  12. Encyclopedia Britannica, "Alchemy: Arab alchemy"
  13. Principe, Lawrence (2013). "2". The Secrets of Alchemy. Chicago: University of Chicago. ISBN 978-0-226-68295-2. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]