Jagad raya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Universum - C. Flammarion, Woodcut, Paris 1888, Coloration: Heikenwaelder Hugo, Wien 1998

Dina paroh kahiji abad ka-20, kecap jagat raya atawa alam semesta dipaké pikeun ngécéskeun sakumna rohang waktu sinambung tempat di mana urang aya, katut énergi jeung materi anu dipibogana. Usaha pikeun mikawanoh alam semesta dina wengkuan ieu dina skala pangbadagna anu mungkin bisa, aya dina kosmologi, nyaéta élmu pangaweruh anu mekar tina fisika jeung astronomi.

Dina paroh pamungkas abad ka-20, kamekaran kosmologi nu didasarkeun kana pangimeutan, nu ogé disebut fisika kosmologi, ngarah kana papasingan antara kosmologi pangimeutan jeung kosmologi téoritis; anu (biasana) para ahli nyarita yén euweuh harepan pikeun nitétan sakabéh rohang waktu sinambung, satuluyna harepan ieu dipecenghulkeun, mecakan pikeun manggihan spékulasi nu paling boga alesan pikeun modél rohang waktu sagemblengna, mecakan nungkulan kahésé dina nyawang watesan empiris pikeun spékulasi kasebut sarta résiko pengabaian ngarah kana métafisika.

Tempo ogé[édit | édit sumber]