Énergi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panas jeung cahaya kilat mangrupakeun bentuk énergi.

Dina fisika jeung élmu alam lianna, énergi (tina basa Yunani ἐνέργεια - energeia, "aktivitas, operasi", tina ἐνεργός - energos, "aktif, digawé"[1]) nyaéta hiji kuantitas fisik skalar anu mangrupakeun sifat obyék jeung sistem anu langgeng. Énergi mindeng didéfinisikeun salaku kamampuh pikeun ngalakukeun usaha.

Hijian[édit | sunting sumber]

SI jeung hijian nu patali[édit | sunting sumber]

Hijian SI pikeun énergi sarta usaha nyaéta joule (J), dingaranan kieu pikeun ngahormat James Prescott Joule jeung percobaanana dina persamaan mékanika panas. 1 joule sarua jeung 1 newton-méter sarta, dina istilah hijian SI, 1 J sarua jeung 1 kg m2 s−2.

Pamindahan énergi[édit | sunting sumber]

Usaha[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Usaha mékanik.

Usaha didéfinisikan minangka "integral wates" gaya F sajauh s:

 W = \int \mathbf{F} \cdot \mathrm{d}\mathbf{s}

Persamaan di luhur nganyatakeun yén usaha (W) sarua jeung integral ti kakalian titik (dot product) antara gaya (\mathbf{F}) dina hiji barang jeung infinitesimal posisi barang (\mathbf{s}).

Rupa-rupa énergi[édit | sunting sumber]

Énergi kinétik[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Énergi kinétik.

Énergi kinétik nyaéta bagian ti énergi anu patali jeung gerakan hiji barang.

E_k = \int \mathbf{v} \cdot \mathrm{d}\mathbf{p}

Persamaan di luhur nganyatakeun yén énergi kinétik (E_k) sarua jeung integral ti dot product "laju" (\mathbf{v}) hiji barang jeung infinitesimal moméntum barang (\mathbf{p}).


Énergi poténsial[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Énergi poténsial.

Lalawanan jeung énergi kinétik, anu mangrupakeun énergi ti hiji sistem balukar gerakna, atawa gerak partikel internalna, énergi poténsial ti hiji sistem nyaéta énergi anu patali jeung konfigurasi ruang ti komponén-komponénna sarta interaksi maranéhanana. Jumlah partikel anu ngaluarkeun gaya sacara otomatis nyieun hiji sistem kalawan énergi poténsial. Gaya-gaya kasebut, contona, bisa timbul ti interaksi éléktrostatik (tempo hukum Coulomb), atawa gravitasi.

Énergi internal[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Énergi internal.

Énergi internal nyaéta énergi kinétik nu patali jeung gerak molekul-molekul, sarta énergi poténsial anu patali jeung geteran puteran sarta énergi listrik ti atom-atom dina jero molekul.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Énergi dina élmu alam[édit | sunting sumber]

Pamakéan énergi ku manusa[édit | sunting sumber]

Artikel séjénna

Bacaan satuluyna[édit | sunting sumber]

  • Feynman, Richard. Six Easy Pieces: Essentials of Physics Explained by Its Most Brilliant Teacher. Helix Book. See the chapter "conservation of energy" for Feynman's explanation of what energy is and how to think about it.
  • Einstein, Albert (1952). Relativity: The Special and the General Theory (Fifteenth Edition). ISBN 0-517-88441-0

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]


Kesalahan pengutipan: Tag <ref> ditemukan, tapi tag <references/> tidak ditemukan