Jaringan Epitel

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Simple columnar epithelium.jpg

Jaringan épitél mangrupa jaringan anu ngalapisan bagian luar awak sarta sagala rupa organ dina awak.[1] Épitel anu ngalapisan permukaan dina hiji saluran disebut éndotelium.[1] Jaringan épitel diwangun kana sél-sél anu kasusun rapet, tampa rohang anatar sél.[1] Kabéh sél-sél épitel némpél dina mémbran basal anu boga sipat nonséluler.[1] Dumasar wangun, ukuran, sarta susunanana jaringan épitel mibanda loba fungsi. Jaringan épitel awak (kulit) bisa nangtayungan lapisan dihandapna lantaran tatu mékanis, bahan kimia, mikroorganisme, sarta kulit nu garing.[1] Jaringan épitel séjénna boga fungsi pikeun absorpsi (contona lapisan dina peujit lemes), transportasi contona anu aya dina peujit lemes.[1] Jaringan épitel dina tubulus ginjal mibanda fungsi minangka tranportasi. Jaringan epitel séjén anu aya dina kelenjar késang mibanda fungsi pikeun éksrési.[1] Jaringan épitel ogé bisa boga fungsi minangka éndokrin, contona kelenjar adrenal, sedengkeun jaringan épitel panarima rangsang (réséptor) kapanggih dina kuncup pangecap létah.[1]

Wangun sarta Struktur[édit | édit sumber]

  • Dumasar wangunna, jaringan épitel dibédakeun jadi opat macem, nyaéta kieu:[1]
  1. Épitel gepéng
  2. Épitel kubus
  3. Épitel silindris
  4. Épitel transisional
  • Epitélium dumasar Struktur sarta Fungsi

Dumasar struktur sarta fungsina jaringan épitelium dibédakeun jadi dua, nyaéta jaringan épitelium panutup sarta jaringan épitelium kelenjar.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 46
  2. Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 73
Nulis.jpg