Kaléci

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Kelereng buatan tangan dari Afrika Barat.

Kaléci nyaéta bola leutik anu dijieuna tina taneuh liat, marmer atawa kaca anu sok jadi kaulinan barudak.[1] Ukuran kaléci loba rupana, ilaharna ½ inci (1.25 cm).[1] Sakapeung mah kaléci téh sok di koleksi, pikeun ''nostalgia'' atawa warnana nu estetik.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Taun 3000 SM, kaléci dijieun tina batu atawa taneuh lia.[2] Kaléci nu pangheulana nu di koleksi ku The British Museum di London nu ayana ti taun 2000-1700 SM.[2] Kaléci éta kapanggih dina di Karéta dina situs Minoan of Petsofa.[2] Dina masa Romawi, kaulinan ieu geus sumebar, nepi ka jadi salah sahiji bagian tina festival Saturnalia, anu diayakeun nalika nyanghareupan Natal.[2] Nalika éta osok pahili-hili kantong anu jerona téh aya kaléci anu miboga ajén yén kaléci jadi tandana sosobatan.[2] Abad kA-12, di Perancis, Kaléci disebut bille, artina bola leutik, di Walanda di sebut knikkers.[2] Di Inggris aya istilah marbles pikeun nyebut kaléci. Marbles mah kaléci anu dijieuna tina marmer anu asalna ti Jérman.[2] Tapi saméméhna barudak di Inggris nyebutna bowls atawa knikkers.[2] Téknologi nyieuna kaléci kaca kapanggihna taun 1864 di Jérman.[2] Kaléci anu aslna ngan sawarna, jadi ngeuyeuban warnana mirip permén.[2] Téknologi ieu sumebar ka Eropa jeung Amérika.[2] Kaléci dipikawanohna di Inggris jeung nagara Eropa ti abad ka-16 nepi ka 19.[2] Sanggeus kitu tuluy sumebar ka Amérika.[2]

catetan[édit | édit sumber]

  1. a b c Permainan Kelereng (Dicutat tanggal 1 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m Ternyata Bermain Kelereng Banyak Manfaatnya Daripada Main Game (Dicutat tanggal 1 Desember 2011)