Kalibrasi (statistik)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Kalibrasi dina statistik nyaéta sabalikna tina prosés régrési. Masalah kalibrasi (en:Calibration problem) nyaéta digunakeunana data nu dipikanyaho dina hubungan observasi antara variabel terikat jeung variabel bébas keur nyieun estimasi nilai variabel bébas séjénna tina observasi anyar dina variabel terikat.

Salah sahiji contona nyaéta dina nangtukeun umur, saperti maké buleudan kai keur dendrokronologi atawa karbon-14 keur nangtukeun umur make radiometrik. Panalungtikan ieu dumasar kana umur tina obyek nu ditangtukeun umurna, tinimbang hal séjén, sarta dipaké dina métodeu keur estimasi umur dumasar kana observasi anyar.

Masalah dina maké ieu kalibrasi nyaéta perlu modél keur ngahubungkeun umur nu diobservasi keur ngaminimalkeun kasalahan dina observasi atawa ngaminimalkeun kasalahan dina nangtukeun umur. Dua cara pamarekanbakal méré hasil nu béda, sarta ieu béda bakal ngagedéan lamun maké dipaké keur ekstrapolasi dina sababaraha jauh tina hasil nu dipikanyaho.

Tempo ogé[édit | édit sumber]