Kalibrasi (statistik)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kalibrasi dina statistik nyaéta sabalikna tina prosés régrési. Masalah kalibrasi (en:Calibration problem) nyaéta digunakeunana data nu dipikanyaho dina hubungan observasi antara variabel terikat jeung variabel bebas keur nyieun estimasi nilai variabel bebas sejenna tina observasi anyar dina variabel terikat.

Salah sahiji contona nyaeta dina nangtukeun umur, saperti make buleudan kai keur dendrokronologi atawa karbon-14 keur nangtukeun umur make radiometrik. Panalungtikan ieu dumasar kana umur tina obyek nu ditangtukeun umurna, tinimbang hal sejen, sarta dipake dina metoda keur estimasi umur dumasar kana observasi anyar.

Masalah dina make ieu kalibrasi nyaeta perlu model keur ngahubungkeun umur nu diobservasi keur ngaminimalkeun kasalahan dina observasi atawa ngaminimalkeun kasalahan dina nangtukeun umur. Dua cara pendekatan bakal mere hasil nu beda, sarta ieu beda bakal ngagedean lamun make dipake keur ekstrapolasi dina sababaraha jauh tina hasil nu dipikanyaho.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]