Kasultanan Mataram

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Karajaan Mataram Islam atawa Kasultanan Mataram nyaéta Karajaan Islam anu diadegkeun taun 1586 ku Sutawijaya. [1] Puseur dayeuh karajaan Mataram Islam perenahna di Kota Gedé.[2]


Raja-raja anu kungsi maréntah[édit | édit sumber]

Puncak Kajayaan Karajaan Mataram Islam[édit | édit sumber]

Karajaan ieu nepi puncak kajayaan pas masa pamaréntahan Sultan Agung Hanyakrakusuma atawa Sutan Agung. Sultan Agung Miboga cita-cita :

Pamaréntahan Sultan Amangkurat I[édit | édit sumber]

Dina masa pamarèntahan Sultan Amangkurat I, Kerajaan Mataram ngawitan turun sarta tuntungna pecah beulah ngaliwatan perjanjian :

  • Perjanjian Giyati (13 Pébruari 1755)
  • Perjanjian Salatiga (17 Maret 1757)

Ngaliwatan perjanjian eta tuntungnna Karajaan Mataram Islam pecah belah jadi opat karajaan leutik nyaéta:

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. S.Pd., Ahmad Purwanto. pintar RPUL. ISBN 978-602-9792-81-2. 
  2. Suwarno, Suwarno; P.J. (1993), Pancasila budaya bangsa Indonesia: penelitian Pancasila dengan pendekatan, historis, filosofis & sosio-yuridis kenegaraan, Jakarta: Kanisius, p. 18, ISBN 9789794139677