Kawah Chicxulub

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Topograpi radar (warna cocog jeung jangkungna), semenanjung Yucatan ngungkapkeun kawah Chicxulub.

Kawah Chicxulub (basa Inggris: Chicxulub crater) mangrupikeun kawah tabrakan kuna anu terkubur dihandapeun semenanjung Yucatan, jeung pusatna perenahna kirang langkung dihandapeun kota Chicxulub, Yucátan, Meksiko. Teras penyelidikan disarankeun yén struktur tabrakan ieu tanggal ti ahir Cretaceous, sakitar 65 juta taun ka tukang. Ukuran perkiraan météorit nyaéta kira-kira 10 km (6 mil) diaméterna, ngakuarkeun kira-kira 4.3 x 1023 joule énérgi (sarua jeung 191,793 gigaton TNT) dina tabrakan.

Akibatna nyababkeun tsunami raksasa ka sadaya arah. Émisi lebu jeung partikel nyababkeun parobihan lingkungan caket usum tiis nuklir, dimana pabeungeutan Bumi parah katutupan ku awan debu salami sababaraha taun. Jaman ieu mangrupikeun kasepakatan jeung téori anu ditata ku ahli fisika Luis Alvaréz jeung anakna Walter, ahli géologi, pikeun kapunahan dinosaurus. Alvaréz nyatakeun yén kapunahan dinosaurus, kira-kira sajaman sareng K-T, parantos disebabkeun akibat tina météorit anu gedé. Téori ieu ayeuna sacara lega ditampi ku komunitas ilmiah.

Bukti utama nyéta lapisan iridium anu lébar sareng tipis dina wates géologis ieu di saluruh dunya. Iridium mangrupikeun logam jarang di Bumi, tapi seueur pisan kana météorit. Hal éta ngira yén kajadian tabrakan mungkin sawaréh atawa saluruhna ditanggung jawab pikeun peristiwa kapunahan Kapur-Térsiér.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Unique Facts about Mexico: Chicxulub Crater". www.sheppardsoftware.com. Diakses tanggal 2019-11-30. 

Tingali ogé[édit | édit sumber]