Kénorland

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Kenorland)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kenorland mangrupikeun superbuana anu ngarésponéntasina anu parantos aya antara 2,72 sareng 2,45 miliar taun ka tukang. Zircon kapanggih dina inti superbuana (ayeuna Shield Kanada) parantos tanggal umur 3,2 miliar taun. Sabuk Greenstone di sakuriling Kraton Yilgarn (di Australia Kulon) tanggal kana umur anu sami.

Hal ieu disangka yén nyiptakeun lahan deui dina waktos éta lumangsung kana pamisahan bulu mantél jero anu nyababkeun sirkulasi bahan anu gancang ti inti panas pangeusina nepi ka permukaan anu asar, sareng deui. Inti Kenorland sumping babarengan ngurilingan simpang Lauréntia, Baltica, Australia Kulon sareng kraton Kalaharia sareng kalolobaan kraton Nena. Kénorland dilapok di saburu Khatulistiwa, tungtungna aya di garis low dugi superbuan mimiti rusak. Dina tungtung, direcahna lumangsung dina tonggong massa lahan antara klaster superkraton di tungtung wétan sareng kuloneun superbenua. Salajengna, sababaraha klaster superkraton ogé pecah sareng kraton Kola (kulon Skandinavia) dipisahkeun ti kraton Karelia 10° latina.

Pepeusna Kenorland dikedalkeun ogé mangrupikeun waktos waktos parobihan di inti Bumi salaku témpé parleut mantel jero nyéépkeun téori dua-lapisan-lémpeng-lémpéng-téktonik konvéksi sareng dua lapisan anu kami tahan. Pepeusna Kenorland sakitar kira-kira 2,5 milyar taun ka tukang saluyu sareng parobahan géologis ti Éon Arkéan ka Protérozoikum.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Harris, Scott. "Kenorland". The Sights and Sites of America. Diakses tanggal 2019-11-26.