Lauréntia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Daérah coklat (Lauréntia) nunjukkeun bagéan tina buana Amérika Kalér anu stabil salami leuwih ti 600 juta taun.

Lauréntia (Kraton Amérika Kalér) kraton buana ageung anu ngawangun inti géologis ana Amérika Kalér. Seueur waktos saheulana, Lauréntia parantos janten buana anu misah sapertos ayeuna dina bentuk Amérika Kalér, sanaks ti tadina ogé kalebet daérah-daérah kraton Lemah Héjo sareng ogé bagian kaler-kuloneun Skotlandia, anu katelah Hebridean Terrane. Dina waktos anu sanésna, Lauréntia mangrupikeun bagian tina buana anu langkung ageung sareng superbuana sareng nyalira diwangun ku seueur terranes anu langkung alit dina jaringan beubeur awal Protérozoikum. Mikrokontinén leutik sareng kapuloan samudra tabrakan sareng sutured kana Lauréntia terus-terusan, sareng ngahiji ngawangun stabilitas Precambrian anu ayeuna.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "About: Laurentia". dbpedia.org. Diakses tanggal 2019-11-25. 

Tempo ogé[édit | édit sumber]