Laurasia

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Laurasia ka kalér Gondwana nalika Pamisah Pangea.

Laurasia nyaéta massa buana kuno di di Hémisfér Kalér anu kaasup Amérika Kalér, Éropa jeung Asia (kecuali Jazirah India). Ayana diusulkeun ku Alexander Du Toit, ahli géologi di Afrika Kidul, di Our Wandering Continent (1937). Buku ieu mangrupa réformasi téori Buana kumalayang anu diusulkeun aku ahli metéorologi Jérman Alfred Wegener. Padahal Wegener geus ngirimkeun hiji Superbuana, Pangea, Du Toit ngarahkeun yén aya dua dataran gedé; Laurasia di kaler jeung Gondwana di beulah kidul, dipisahkeun ku daérah laut anu disebut Téthys. Laurasia diduga geus semprot kana buana Amérika Kalér, Éropa jeung Asia sakitar 66 juta nepi ka 30 juta tahun ka tukang, interval anu kaleber tungtung Cretaceous jeung lolobana jaman Paleogena.[1]

Laurasia ayeuna[édit | édit sumber]

Ngaran Laurasia muncul salaku hasil tina kombinasi Lauréntia, kraton Amerika Kaler, jeung Éurasia. Dina formasi géografis ayeuna, lolobana Hémisfér Kalér kawentuk jadi Superbuana di Laurasia anu nyababkeun kacilakaan anu leuwih alit. Lauréntia, Baltica, Kazakhstania, Sibéria, Cina Kalér jeung China Wétan sakabéh bagian tina Superbuana Laurasia nalika éta masih hiji tanah gedé. Benua nu aya di Hémisfér Kalér, nyaéta Amérika Kalér, Éropa, Asia iwal ti Jazirah India mangrupa bagian ti Laurasia.

Perlu dicatat yén Laurasia béda jeung Proto-Laurasia. maranéhna henteu boga hubungan langsung. Laurasia mangrupa Superbuana dibentuk ti Pangéa, Proto-Laurasia dibentuk ti Rodinia, sakitar 1 miliar tahun ka tukang.[2]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Laurasia | ancient supercontinent". Encyclopedia Britannica. Diakses tanggal 2019-11-09. 
  2. "What Was The Laurasia Supercontinent?". WorldAtlas. Diakses tanggal 2019-11-09.