Khatulistiwa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Ekuator bumi
Nagara-nagara anu aya dina gurat khatulistiwa (beureum)

Dina geografi, gurat khatulistiwa (ti basa Arab: خط الاستواء) atawa ekuator (ti basa Inggris equator) mangrupa hiji gurat imajinasi anu digambar di tengah-tengah planét di antara dua kutub sarta paralel ka poros rotasi planét. Gurat khatulistiwa ieu ngabagi Bumi jadi dua bagian belahan bumi kalér sarta belahan bumi kidul. Gurat lintang ekuator nyaéta 0°. Panjang gurat khatulistiwa Bumi nyaéta kira-kira 40.070 km.

Di khatulistiwa, panonpoé aya pas di luhur sirah dina tengah poé dina equinox. Sarta panjang beurang poé sarua sapanjang taunkira-kira 12 jam.

Antara equinox Maret sarta Séptember, latitud bagian kalér Bumi nuju Panonpoé anu dipikawanoh minangka Tropik Cancer, bagian bumi pang kalér di mana Panonpoé bisa aya pas di luhur sirah. Bagian kidul Bumi lumangsung antara equinox bulan Séptember sarta Maret dingaranan Tropik Capricorn.

Bagian bumi anu dilewati gurat khatulistiwa ieu lolobana samudra. Sawatara tempat anu diliwatan khatulistiwa nyaéta:

[[Berkas:Equator monument.jpg|thumb|150px|Tanda penunjuk khatulistiwa di Dayeuh Pontianak, Kalimantan Kulon, Indonésia.]]

Citakan:Terjemah-en

Gurat khatulistiwa melintasi daratan atawa wewengkon perairan 14 nagara. Dimimitian ti gurat bujur 0 derajat ka wétan, gurat khatulistiwa melintasi wewengkon-wewengkon katut:

Koordinat Nagara, wewengkon, atawa sagara Catetan
Coordinates: Missing latitude
Samudra Atlantik Teluk Guinea
Coordinates: Missing latitude
Citakan:STP Ilhéu das Rolas
Coordinates: Missing latitude
Samudra Atlantik Teluk Guinea
Coordinates: Missing latitude
Citakan:GAB
Coordinates: Missing latitude
Citakan:COG
Coordinates: Missing latitude
Citakan:COD Ngaliwatan 9 km di kidul Butembo
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Uganda Uganda Ngaliwatan 32 km di kidul Kampala
Coordinates: Missing latitude
Danau Victoria Ngaliwatan sawatara pulo di Uganda
Coordinates: Missing latitude
Citakan:KEN Ngaliwatan 6 km di kalér Kisumu
Coordinates: Missing latitude
Citakan:SOM
Coordinates: Missing latitude
Samudra Hindia Ngaliwatan antara Huvadhu Atoll sarta Fuvahmulah di Maladewa
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Indonésia Indonésia Kapuloan Batu, Sumatra sarta Kapuloan Lingga
Coordinates: Missing latitude
Gupitan Karimata
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Indonésia Indonésia Kalimantan
Coordinates: Missing latitude
Gupitan Makassar
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Indonésia Indonésia Sulawesi
Coordinates: Missing latitude
Teluk Tomini
Coordinates: Missing latitude
Sagara Maluku
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Indonésia Indonésia Kayoa sarta Kapuloan Halmahera
Coordinates: Missing latitude
Sagara Halmahera
Coordinates: Missing latitude
Bandéra Indonésia Indonésia Pulo Gebe
Coordinates: Missing latitude
Samudra Pasifik ngaliwatan 570 m di kalér Pulo Waigeo, Indonésia

> Ngaliwatan 13 km di kidul Aranuka atoll, Kiribati > Ngaliwatan 21 km di kidul Pulo Baker, Amérika Sarikat

Coordinates: Missing latitude
Citakan:ECU Pulo Isabela di Kapuloan Galápagos
Coordinates: Missing latitude
Samudra Pasifik
Coordinates: Missing latitude
Citakan:ECU Ngaliwatan 24 km di kalér Quito, di deukeut Mitad del Mundo
Coordinates: Missing latitude
Citakan:COL Ngaliwatan 4,3 km di kalér tapel wates kalawan Peru
Coordinates: Missing latitude
Citakan:BRA Amazonas

> Roraima > Amazonas > Pará > Amapá > Pará - kapuloan di sungut Walungan Amazon

Coordinates: Missing latitude
Samudra Atlantik

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Gnome-globe.svg