Kiribati

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kadé kaliru jeung Kiritimati, hiji pulo di kapuloan Line jeung bagian ti Kiribati
Ribaberiki Kiribati
Republic of Kiribati
Républik Kiribati
Bandéra Kiribati Lambang Kiribati
Motto
Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa
(Basa Inggris: Health, Peace and Prosperity)
Kaséhatan, Karapihan, jeung Kamakmuran
Lagu
Teirake Kaini Kiribati
Location of Kiribati
Ibu kota Tarawa[1]
1°28′N 173°2′E
Kota panggedéna Tarawa Kidul
Basa resmi basa Inggris, Gilbert
Démonim I-Kiribati
Pamaréntah Républik parleménter
 -  Présidén Anote Tong
 -  Wakil Présidén Teima Onorio
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 12 Juli 1979 
Aréa
 -  Total 811 km² (ka-186)
313 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2010 103.500 (ka-197)
 -  Sénsus 2010 103.500 
 -  Kapadetan 135 /km² (ka-73)
350 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $618 yuta[2] 
 -  Per kapita $6.209[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $147 yuta[2] 
 -  Per kapita $1.479[2] 
HDI (1998) .515 (sedeng) (teu karéngking)
Mata uang Dolar Kiribati
Dolar Australia (AUD)
Zona wanci (UTC+12, +13, +14)
TLD Internét .ki
Kode telepon +686

Kiribati, resmina Républik Kiribati, mangrupa hiji nagara kapuloan nu aya di Samudra Pasifik tengah. Populasi permanénna kirang leuwih 100.000 (2011),[3] jeung diwangun ti 32 atol jeung hiji pulo karang mijil, kasebar dina aréa leuwih ti 3,5 yuta kilométer pasagi (1.351.000 mil pasagi).

Ngaran Kiribati mangrupa palapalan lokal ti "Gilberts", dicokot ti ranté pulo utama, kapuloan Gilbert. Tarawa Kidul miboga sababaraha islet (pulo leutik) nu disambung ku rawayan ranca, aya dina kapuloan Tarawa. Kiribati merdika ti Britania Raya dina 1979. Nagara ieu mangrupa anggota Pasamakmuran Bangsa-Bangsa, IMF, jeung Bank Dunya, jeung jadi anggota pinuh PBB ti 1999.

Grup kapuloan[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Distrik-distrik Kiribati.

Kiribati resmina dibagi kana distrik nepi ka kamerdikaanna. Nagara ieu ayeuna dibagi kana tilu grup kapuloan nu teu boga kagunaan administratif, kaasup hiji grup nu ngahijikeun Kapuloan Line jeung Kapuloan Phoenix (kamentrian di London, Christmas). Masing-masing pulo nu didumukan miboga déwanna sosorangan (tilu déwan di Tarawa: Betio, Tarawa Kidul, Tarawa Kalér; dua déwan di Tabiteuea). Distrik aslina baheula nyaéta:

Grup kapuloan ngawengku:

Opat urut distrik (kaasup Tarawa) aya dina Kapuloan Gilbert, nu mana kalobaannana warga tinggal. Lima pulo di Kapuloan Line teu didumukan (Pulo Malden, Pulo Starbuck, Pulo Caroline, Pulo Vostok, jeung Pulo Flint). Kapuloan Phoenix teu didumukan iwal Pulo Kanton, jeung teu boga pawakilan. Pulo Banaba sorangan ayeuna didumukan, tapi jarang. Aya ogé hiji pawakilan non-pamilu ti Banaba di Pulo Rabi di Fiji. Masing-masing 21 pulo nu didumukan miboga hiji déwan lokal nu ngurus perkawis sapopoé. Atol Tarawa miboga tilu déwan: Déwan Kota Betio, Déwan Kota Te Inainano (pikeun Tarawa Kidul) jeung Déwan Eutan Tarawa (pikeun Tarawa Kalér).

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Cinderellas of the Empire: towards a history of Kiribati and Tuvalu, ku Barrie Macdonald, Institute of Pacific Studies, Universitas Pasifik Kidul, Suva, Fiji, 2001. ISBN 982-02-0335-X (Australian National University Press, kahiji medal 1982)
  • A Pattern of Islands ku Sir Arthur Grimble, John Murray & Co, London, 1952; dipedalkeun deui dina 2011 ku Eland, London, ISBN 978-1906011-45-1
  • Return to the Islands ku Sir Arthur Grimble, John Murray & Co, London, 1957
  • The Sex Lives of Cannibals ku J. Maarten Troost, Broadway, 2004, ISBN 0767915305 ISBN 978-0767915304
  • Kiribati existe Pp. 29–43; y De Abemama a Madrid Pp. 43–54 en Son los mares del Sur, ku Luis Pancorbo: Maeva, Madrid, 1997, ISBN 84-86478-60-X
  • Lonely Planet Guide: South Pacific & Micronesia ku rupa-rupa

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Kiribati government website". Government of Kiribati. Diakses tanggal 24 Jun. 2010. 
  2. a b c d "Kiribati". International Monetary Fund. Diakses tanggal 30 April 2011. 
  3. "Kiribati: 2011 Article IV Consultation-Staff Report, Informational Annexes, Debt Sustainability Analysis, Public Information Notice on the Executive Board Discussion, and Statement by the Executive Director for Kiribati". International Monetary Fund Country Report No. 11/113. 24 May 2011. Diakses tanggal 4 Oct. 2011. 
  4. "Reuters". Reuters. Citakan:ISO date/en. http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSSP231103. Diakses pada 14 May 2010 
  5. Russell, Christine (2 2009). "First Wave". Science News 175 (5): 25–29. doi:10.1002/scin.2009.5591750125. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Kiribati ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Kiribati di Wikivoyage





Countries.png