Ki beling

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ki beling
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Dikotil
(unranked): Asteridae
Order: Lamiales
Kulawarga: Acanthaceae
Génus: Strobilanthes
Spésiés: S. crispa
Ngaran binomial
Strobilanthes crispa
Blume

Ki beling (Strobilanthes crispus BL; Basa Indonésia: Kecibeling) nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Acanthacéae.[1] Dina basa Indonésia, tutuwuhan ieu disebut keji beling, sedengkeun dina basa melayu dipikawanoh salaku pecah batu atawa batu jin.[1]

Morfologi[édit | édit sumber]

Tutuwuhan semak ieu miboga jangkung 0,5 nepi ka 1 m. Batang bubukuan, wangun buleud, nyabang, miboga rambut nu kasar, jeung warna héjo.[2] Cabang nu keuna kana taneuh bakal kaluar akar antukna bisa dipisahkeun tina indungna.[2] Daun tunggal, miboga tangkai pendék, jeung pahareup-hareup.[2] Lambaran daun lansét panjang atawa hampir jorong, sisina rérégéan, tungtungna nyungcung, pangkalna nyungcung, kaduan luar daun kasar, wangun daun nyirip, panjang 9–18 cm, lébar 3–8 cm jeung warna héjo.[2] Kembang majemuk, ngumpul dina bulir nu padet.[2]

Tumuwuh[édit | édit sumber]

Kibeling tumuwuh liar di leuweung, sisi wahangan, gawir-gawir, jeung sok dipelak salaku tutuwuhan pager di buruan atawa taman.[2] Tutuwuhan ieu aya di madagaskar nepi ka Indonésia, nu tumuwuh di 50 m nepi ka 1.200 m dpl.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b (en)Keji beling (diakses 27 Maret 2016)
  2. a b c d e f g Dalimartha, Setiawan.2006. Atlas Tumbuhan Obat Indonesia. Jakarta:Puspa Swara ISBN 979113314X
Nulis.jpg