Loka Warisan Dunya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Loka Warisan Dunya UNESCO (UNESCO World Heritage Site) nyaéta loka/patempatan (kayaning leuweung, gunung, situ, pulo, gurun, tugu, wangunan, kompléks, atawa kota) anu ku United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) diasupkeun kana béréndélan anu ngandung signifikansi budaya jeung fisik istiméwa (baca béréndélan Loka Warisan Dunya).[1] Ieu béréndélan dikokolakeun ku Program Warisan Dunya internasional anu diurus ku Komiteu Warisan Dunya (World Heritage Committee) UNESCO, anu dieusi ku 21 nagara-nagara anggota UNESCO anu dipilih dina Sidang Umum.[2] Ieu program ngatalogkeun, méré ngaran, jeung mulasara loka-loka anu mibanda ajén anu kacida pentingna sacara budaya atawa alam pikeun kamanusaan. Sababaraha loka bisa ogé narima sumbangan ti Dana Warisan Dunya (World Heritage Fund). Ieu program diadegkeun dina Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage,[3] anu diadopsi ku Konferénsi Umum UNESCO ping 16 Nopémber 1972. Ti harita, 191 nagara anggota ngaratifikasi ieu Konvénsi.

Taun 2014, geus aya 1007 loka anu adup daptar: 779 budaya, 197 alam, jeung 31 wangunan di 161 nagara anggota.[4][5] Dumasar lobana, Italia minangka anu panglobana (50 loka), dituturkeun ku Cina (47), Spanyol (44), Prancis (39), Jérman (39), Méksiko (32), jeung India (32).

Baca ogé[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Loka Warisan Dunya di Wikivoyage