Masjid Pangeran Diponegoro

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masjid Diponegoro mangrupa tempat ibadah muslim anu bisa dipaké ku pengunjung atawa komunitas lokal pikeun ngalakonan ibadah agama jeung kagiatan lianna kayaning perayaan hari besar, ceramah, kajian agama sarta diajar Alquran. Masjid ieu nangtung dina hiji wewengkon 2,850 m2 mibanda luas wangunan 760 m2 sarta diwangun ku dua hambalan. Hambalan ka hiji kanggo para jamaah, tempat wudhu, mandi, rohangan pikeun ngadagoan, perpustakaan, gudang jeung dapur; sedengkeun hambalan kadua tempat imam, da'wah, mihrap, kitu ogé kubah ngawangun munara 26 méter luhurna keur azan.[1]

Arsitéktur na dicokot tina bentuk lolobana masjid di Indonesia, kayaning Masjid Azhar Al jeung Masjid tina syahid Jakarta, Yogyakarta. konstruksi na ieu dilaksanakeun di 1973 sarta diresmikeun taun 1975 ku présidén Soeharto. Pangeran Diponegoro dipilih salaku nami tinimbangan alatan masjid bakti nami tokoh pahlawan nasional anu sakaligus mingpin agama Islam nu bareng jeung rahayat Yogyakarta pengkuh ngalawan kolonialismeu Walanda.

Wangunan anu lokasina di katuhu hareup gedong Sasana Kriya jeung tepung wates jeung garéja di Santa Chatarina. Ieu dimaksudkeun salaku simbol karukunan agama di Indonesia.masjid ieu téh teu saukur dipaké tempat ibadah keur Umat Islam di lingkungan TMII, tapi ogé pikeun nu datang sarta masarakat sakurilingna, boh sorangan boh berjamaah, kaasup solat Jumaah (Jumatan) jeung solat Taraweeh salila Ramadhan. Tapi pikeun hari-hari besar, saperti Idhul Fitri jeung idhul Adha, palaksanaan solat dipigawé di Plaza Tugu Api Pancasila. Ceramah agama anu boga tujuan pikeun nambahan pangaweruh atawa ngan saukur ngingetan aturan kahirupan di beragamapun diayakeun di masjid ieu.

Salian kagiatan rutin kaagamaan, Masjid Pangeran Diponegoro ogé dipaké pikeun upacara sarta bisa jadi dituturkeun ku hajatan, boh sacara sederhana boh rada meriah, ku nambahkeun tenda atawa lamun hayang ngayakeun resepsi maké Sasana Utomo atawa Sasono Adi Guno dina kira 100 méter.

Masjid ieu henteu ngabogaan hiasa dekoratif, hateup ngawangun kubah (doom) nyarupaan struktur gaya Bizantium nu di pangaruhan struktur ruhangan Panthéon (Kuna Yunani), nu miboga harti yén hirup manusa mangrupa struktur bagian udari leutik tina semesta jeung ngihan di handapeunana.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Masjid Pangeran Diponegoro :: Taman Mini Indonesia Indah". www.tamanmini.com. Diakses tanggal 2019-04-01. 

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]