Midazolam

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Midazolam mangrupa ubar nu kaasup kana golongan bénzodiazépin.[1] Minangka ubar panenang, ieu midazolam mibanda sipat ansiolitik, palemes otot, antikonvulsan, sédatif, hipnotik, jeung amnésik.[2] Dina larapanna ieu midazolam geus dipaké dina rupa-rupa kagiatan biomédis, kayaning bedah jantung, ogé dina prosedur éndoskopi minangka ubar pra-anéstési, minangka tatambah pikeun anéstési lokal, sarta dipaké ogé ku dokter huntu.[2] Pamakéan midazolam bisa ku cara oral, réktal, intranasal, intramuskuler, jeung jalur intravéna.[2] Midazolam kagolong ubar bénzodiazépin anu unik, lantaran onsét éfékna nu gancang sarta durasi tindakan anu pondok.[2]

Midazolam guna pisan pikeun ngubaran sakalor.[3] Sok sanajan kitu, aya éfék sagigireunna kayaning napas jadi eungap, tekenan getih jadi rendah, sarta tunduh.[4] Taak kana éfékna[5] jeung sakaw mah bisa kajadian mun ieu ubar dikonsumsi katutuluyan.[6] Taun 1974 ieu midazolam dipaténkan tuluy taun 1982 mimiti dipaké secara médis.[7] Kiwari ieu ubar geus sayaga minangka ubar teu bisa kahontal lantaran waragadna teu pati mahal sarta kaasup ubar generik.[7]

Kontraindikasi[édit | édit sumber]

Bénzodiazépin upama dipakékeun ka nu geus kolot, nu keur ngandung, ka barudak, nyandu alkohol atawa nu gumantung kana ubar atawa ogé nu boga gangguan kajiwaan, mangka diperlukeun tindakan panyegahan husus.[8] Ka pasén nu keur kritis mah komo kudu ati-ati pisan, sabab bisa kajadian midazolam jeung metabolit aktifna ngakumulasi.[9] Gangguan ginjal atawa liver bisa ngalambatkeun éliminasi midazolam nu antuknya nyababkeun éfék nu katutuluyan sarta kudu ditingkatkeun.[10][11] Kontraindikasi ngawengku hipersénsitivitas, glaukoma juru heureut akut, syok, hipoténsi, atawa cidera sirah.[12]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Midazolam: MedlinePlus Drug Information". medlineplus.gov. Diakses tanggal 2019-12-13. 
  2. a b c d "Midazolam". www.drugbank.ca. Diakses tanggal 2019-12-13. 
  3. Smith, Rob; Brown, Janis (2017-2). "Midazolam for status epilepticus". Australian Prescriber 40 (1): 23–25. doi:10.18773/austprescr.2017.005. ISSN 0312-8008. PMC 5313252. PMID 28246432. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313252/. 
  4. "Midazolam Hydrochloride Monograph for Professionals". Drugs.com. Diakses tanggal 2019-12-13. 
  5. Lingamchetty, Thejasvi N.; Saadabadi, Abdolreza (2019). StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. PMID 30726006 Check |pmid= value (bantuan). 
  6. Mets, B.; Horsell, A.; Linton, D. M. (1991-01). "Midazolam-induced benzodiazepine withdrawal syndrome". Anaesthesia 46 (1): 28–29. doi:10.1111/j.1365-2044.1991.tb09309.x. ISSN 0003-2409. PMID 1996748. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1996748. 
  7. a b "midazolam injection (Versed): Uses, Side Effects & Dosage". MedicineNet. Diakses tanggal 2020-01-13. 
  8. "Benzodiazepines: Uses, Side Effects, Interactions & Warnings". Drugs.com. Diakses tanggal 2020-01-13. 
  9. Bauer, T. M.; Ritz, R.; Haberthür, C.; Ha, H. R.; Hunkeler, W.; Sleight, A. J.; Scollo-Lavizzari, G.; Haefeli, W. E. (1995-07-15). "Prolonged sedation due to accumulation of conjugated metabolites of midazolam". Lancet (London, England) 346 (8968): 145–147. doi:10.1016/s0140-6736(95)91209-6. ISSN 0140-6736. PMID 7603229. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7603229. 
  10. "Benzodiazepine Mnemonics | Memory Tools You Need to Know!". PharmaFactz (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-01-13. 
  11. Griffin, Charles E.; Kaye, Adam M.; Bueno, Franklin Rivera; Kaye, Alan D. (2013). "Benzodiazepine Pharmacology and Central Nervous System–Mediated Effects". The Ochsner Journal 13 (2): 214–223. ISSN 1524-5012. PMC 3684331. PMID 23789008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684331/. 
  12. "Drugs & Medications". www.webmd.com. Diakses tanggal 2020-01-13.