Modél grafik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Dina tiori probabiliti sarta statistik, modél grapik (GM) ngagambarkeun kabebasan antara variabel random maké grafik nu mana unggal variabel random mangrupa hiji titik.

Dina kasus sederhana, stuktur jaringan modél nyaéta ''directed acyclic graph'' (DAG). Mangka GM ngagambarkeun faktorisasi gabungan probabiliti sakabéh variabel random. Leuwih pastina, lamun kajadian

X1, ..., Xn,

mangka gabungan probabiliti

P(X1, ..., Xn),

sarua jeung hasil kondisional probabiliti

P(Xi | parents of Xi) for i = 1,...,n.

Dina basa séjén, faktor sebaran gabungan kana hasil kali sebaran kondisional. Struktur grafik nunjukkeun kabébasan langsung antara variabel. Unggal dua titik nu pakait henteu nurun/naek mangrupa kondisional bebas nu méré keun nilai keur indungna.


Nulis.jpg