Modél grafik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina tiori probabiliti sarta statistik, model grapik (GM) ngagambarkeun kabebasan antara variabel random maké grafik numana unggal variabel random mangrupa hiji titik.

Dina kasus sederhana, stuktur jaringan model nyaéta ''directed acyclic graph'' (DAG). Mangka GM ngagambarkeun faktorisasi gabungan probabiliti sakabéh variabel random. Leuwih pastina, lamun kajadian

X1, ..., Xn,

mangka gabungan probabiliti

P(X1, ..., Xn),

sarua jeung hasil kondisional probabiliti

P(Xi | parents of Xi) for i = 1,...,n.

Dina basa séjén, faktor sebaran gabungan kana hasil kali sebaran kondisional. Struktur grafik nunjukeun kabébasan langsung antara variabel. Unggal dua titik nu pakait henteu nurun/naek mangrupa kondisional bebas nu méré keun nilai keur indungna.


Nulis.jpg