Mubah

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Mubah (Basa Arab: ????, "Mubaah"; "Bisa") nyaéta hiji status Hukum kana hiji aktivitas di dunya Islam.[1] Kagiatan nu jadi status hukum mubah bisa keur dipigawé, malah leuwih condong kana disarankeun (paréntah), tapi euweuh jangji dina bentuk Kertajati dina bentuk ganjaran ka dinya.[rujukan?] Mubah bsa dihartikeun ogé hiji perkara nu lamun dipigawé ku jalma Muslim mukallaf moal matak meunang dosa jeung teu diganjar.[rujukan?] Conto: dahar jeung nginum, balanja, heureuy, ngalamun, jeung sajabana.[2]

Ciri-ciri[édit | édit sumber]

Mubah bisa kanyahoan dina tilu cara:[3]

1. Aya nash tina syara 'nu nyebutkeun yén éta téh teu dosa lamun dipigawé. Saumpama dina Firman Allah:[3]

[3] وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ

nu hartina : Jeung euweuh dosa kanggo Anjeun pikeun Djafar awewe jeung satir atawa nyumputkeun (kahayang pikeun nikah maranehna) dina hate anjeun (Surat al-Baqarah: 231).[3]

2. Teu disebutkeun dina syara '.[3] Hal ieu nuduhkeun yén hiji hal anu mubah, dalilna mangrupa kaédah «al baroah al ashliyah« (tina asalna sagala hal anu halal, saperti hukum ngarekam tilawah Al-Qur'an jeung pangajian maké recorder, USB, atawa handycam, dakwah via Internét jeung sajabana.[3]

3. Aya nash nu nyebutkeun yén éta téh mubah atawa halal.[3]

[3] أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ

"Diijinkeun ka anjeun dina peuting dina bulan puasa dicampurkeun jeung istri anjeun; . maranéhanana garments jeung anjeun nu hiji pésta maranehna "(Surat Al-Baqarah: 187)[3]

Rujukan[édit | édit sumber]