Muhammad al-Fatih

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Méhméd II (Turki Usmani: محمد ثانى, Meḥmed-i s̠ānī; Basa Turki: II. Mehmet palapalan Turki: [ˈmeh.met]; ogé katelah Muhammad al-Fatih, al-Fātiḥ, الفاتح, "Ki Panaluk" dina Turki Usmani; dina basa Turki modérn, Fatih Sultan Mehmet; ogé disebut Mahomet II[1][2] di Éropa modérn mimiti), ogé disebut Muhammed bin Murad, Mehmed the Conqueror, jeung Fatih Sultan Mehmed[3] (30 Maret 1432 – 3 Méi 1481), sultan Usmani anu mimitina ngawasa sakeudeung ti Agustus 1444 nepi ka Séptémber 1446, salajengna ti Pébruari 1451 nepi ka Méi 1481. Dina umur 21, anjeunna nalukkeun Konstantinopel (Istanbul kiwari) sarta sakaligus nganggeusan Kakaisaran Bizantium. Méhméd neruskeun patalukanana ka Anatolia jeung Éropa Tenggara nepi ka Bosnia. Méhméd dijadikeun pahlawan ku Turki kiwari sarta dunya Muslim sacara umum. Salaku pangéling-éling, ngaranna dipaké pikeun Rawayan Fatih Sultan Méhmét di Istanbul, Universitas Fatih, Fatih College,[4] jeung Masjid Fatih.

Early reign[édit | édit sumber]

Méhméd II diwastu di Edirne, 1451

Méhméd II gumelar 30 Maret 1432 di Edirne, anu salajengna bakal jadi dayeuhna Kasultanan Utsmani. Ayahna Sultan Murad II (1404–51), indungna Hüma Hatun, gumelar di Devrekani, Kastamonu.

Nincak umur sawelas taun, ngarah pangalaman, Méhméd II dikirim ka Amasya pikeun mingpin éta wewengkon, sakumaha galibna pangawasa Utsmani jaman harita. Sanggeus Murad II nyieun kasapukan damé jeung Amirat Karaman di Anatolia Agustus 1444, kakawasaan dipasrahkeun ka Méhméd II anu karék nincak umur dua welas taun. Kituna téh bari diaping ku sababaraha guru.[5]

Baca ogé[édit | édit sumber]

Sultan Méhméd II asup ka Konstantinopel, lukisan karya Fausto Zonaro (1854-1929)
Umum
Sultan, Kakaisaran Bizantium, Kasultanan Usmani
Patempatan
Turki, Rawayan Sultan Méhméd Fatih

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

Émbaran umum
Rujukan
  1. "Dates of Epoch-Making Events", The Nuttall Encyclopaedia. (Gutenberg version)
  2. Related to the Mahomet archaisms used for Mohammad. See Medieval Christian view of Muhammad for more information.
  3. İslam ve Osmanlı Hukuku Külliyatı-1: Kamu Hukûku Yazar: Ahmet Akgündüz (dina basa Turki)
  4. İzmir Özel Fatih Koleji. "İzmir Özel Fatih Koleji - Türkiye". Foodforthought-project.com. Diakses tanggal 2013-09-17. 
  5. ^ الشقائق النعمانية في علماء الدولة العثمانية، صفحة 52 نقلاً عن تاريخ الدولة العثمانية، صفحة 43

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg