Obelisk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Obelisk di Panama

Obelisk tina basa Yunani ὀβελίσκοςobeliskos nyaéta wangunan nu wangunna pilar pasagi panjang tur tungtungna seukeut, ti handap tepi ka luhur beuki leutik tur seukeut.[1] Tungtungna mirip jeung piramida nu dibungkus ku campuran métal emas atawa pérak.[1] Mangrupa salah sahiji arsitéktur titinggal ti jaman Fir’aun sarta simbolisasi seuneu nu arahna ka luhur ka Déwa Panonpoé (Helios atawa Ra Goddes).[2] Panonpoé mangrupa Tuhan pangluhurna keur kaum pagan nu nepi ka kiwari masih kénéh aya (simbol kaum kabbalah).[2]
Nalika panonpoé nyorot kana tungtung obelisk, cahya nu dikaluarkeun ku obelisk mirip jeung panonpoé.[1] Alatan éta ogé, masarakat Mesir kuno nganggap yén obelisk téh mangrupa jalmaan Déwa Panonpoé.[1]
Nalika karajaan Romawi ngawasa, pangwangunan obelisk dilaksanakeun di sakuliah daérah kakawasaanatuona.[2] Loba masarakat nu percaya yén obelisk mangrupa simbol ayana kelompok nu muja kana panonpoé sarta kapercayaan mistis kana numerologi.[1] Minangka karya seni nu dipapaés ku ornament-ornamén kuno, obelisk miboga fungsi minangka hiji jam kalangkang panonpoé sarta nu nyalurkeun énergi ti sakuliah kota gedé nu aya di dunya.[1][2] Éta kalangkang diproyéksikeun di luhureun lapang saluyu jeung robahna posisi panonpoé, nepi ka siga jarum jam raksasa.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g The Lost Symbol (Diakses tanggal 18 Nopember 2011) (id)
  2. a b c d Obelisk (Diakses tanggal 18 Nopember 2011) (id)


Nulis.jpg