Pakakas Tatanén Tradisional

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pakakas Tatanén Tradisional nyaéta alat anu digunakeun dina ngalaksanakeun kagiatan tatanén.[1] Dina prakna baranggawé, patani tangtu ngabutuhkeun alat-alat nu dipaké pikeun ngaringankeun rupa-rupa pagawéanana. Alat-alat éta ilaharna disebut pakakas patani.[1] Pakakas nurutkeun Danadibrata hartina parabot pikeun barangjieun naon waé.[2]

Kaayaan Pakakas Tradisional Mangsa Kiwari[édit | édit sumber]

Kiwari pakakas tradisional geus jarang digunakeun, sabab dianggap riweuh jeung teu praktis, sarta geus loba ngagunakeun mesin[3] Sajaba ti kitu, pakakas tradisional hususna tatanén dianggap leuwih hésé jeung ribet, ku kituna loba nu pindah ngagunakeun mesin, upamana lamun baheula ngagunakeun munding atawa sapi, kiwari mah masarakat leuwih milih traktor pikeun ngolah lahan sawah téh.[4] Sajaba dianggap leuwih téréh, ogé teu pati capé migawéna, Antukna, pakakas tradisional geus beuki langka jeung teu nutup kamungkinan anak incu generasi ka hareupna moal apal ngeunaan alat-alat tradisional Sunda.

Rupa-rupa Alat Tatanén Tradisional[édit | édit sumber]

Anapon pakakas tradisional patani éta di antarana nyaéta:

Arit[édit | édit sumber]

Arit gunana pikeun ngarit atawa motong jukut, meresihan galengan, ngababad jarami.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c Darpan. Kompedium Sistem Pertanian Tradisional Sunda. 
  2. Danadinrata. Kamus Umum Basa Sunda. 
  3. Sunda, Belajar Bahasa. "Macam - Macam Alat Pertanian Sunda Tradisional". Belajar Bahasa Sunda. http://www.belajarbahasasunda.com/2016/07/alat-pertanian-sunda-tradisional.html. Diakses pada 2018-08-25 
  4. Sunda, Belajar Bahasa. "Macam - Macam Alat Pertanian Sunda Tradisional". Belajar Bahasa Sunda. http://www.belajarbahasasunda.com/2016/07/alat-pertanian-sunda-tradisional.html. Diakses pada 2018-11-23