Pangukuran

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pangukuran nyaéta kagiatan anu dilakukeun pikeun meunangkeun nilai magnituda ngagunakeun alat ukur. Magnituda utama jeung magnituda turunan bisa diukur maké alat ukur anu beda-beda. Contona ngukur panjang bisa maké jedar, bisa maké jangka sorong, bisa maké mikrometer. Ngukur berat barang bisa maké timbangan digital, timbangan bebek jeung timbangan jenis lain. Ngukur waktu gé bisa ku jam dinding, bisa ku stopwatch, bisa jam pasir jeung sajabana.

Pangukuran Panjang[édit | édit sumber]

Aya rupa-rupa alat ukur anu bisa digunakeun pikeun ngukur magnituda. Contona ngukur panjang bisa ku jidar, jangka sorong, mikrometer skrup jeung sajabana. Alat ukur éta dipaké sasuai jeung kabutuhan, jeung sasuai jeung kabutuhan. 

Jangka Sorong[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Jangka sorong.

Jangka sorong nyaéta alat anu digunakeun pikeun ngukur kandel barang, diameter luar atawa diameter luar. Bagian jangka sorong téh aya rahang jejeg luruh handap, rahang dorong jejeg luhur handap, skala utama, skala nonius, jarum, jeung konci. Rahang luhur dipaké pikeun ngukur diameter jero. Rahang handap pikeun ngitung diameter handap, bisa ogé dipaké pikeun ngukur kandel barang. Ari jarum dipaké pikeun ngukur jerona barang, contona jeruna botol. Angka teliti (angka ketelitian) jangka sorong 0,1 mm. Hideup tingali tina gambar.

Cara ngagunakeun jangka sorong

  1. Buka konci
  2. Dorong rahang pikeun ngasupkeun barang
  3. Asupken barang ka rahang luhur atawa rahang handap
  4. Konci deui ameh barangna teu lepas.

Cara ngabaca hasil pangukuran jangka sorong:

  1. Baca skala utama samemeh angka nol skala nonius
  2. Baca skala nonius anu garis angkasa sajajar jeung skala utama skala utama
  3. Angka skala nonius dibagi saratus
  4. Jumlahkeun skala utama jeung skala nonius

Supaya leuwih jelas tempo gambar dihandap

Mikro Meter Skrup[édit | édit sumber]

Mikro meter skrup dipaké pikeun ngukur panjang ani katelitianna lewih ti jangka sorong, mung barang anu dipaké moal bisa lebih gede ti jangka sorong. Bagian-bagian jangka sorong di antarana rahang jejeg, rahang puter, skala utama, skala nonius, jeung konci. Kateliain mikromter skrup nyaéta 0,01 mm. Tingali gambar di handap.

Cara ngagunkeun mikro meter skrup

  1. Buka konci
  2. Puter skala puter
  3. Asupkeun barang anu arek diukur
  4. Koci deui ameh barangna teu leupas

Cara ngabaca hasil pangukuran jangka sorong

  1. Baca skala utama samemeh skala puter
  2. Baca skala puter anu garis angkana sajajar jeung skala utama
  3. Angka skala puter dibagi 100
  4. Jumlahkeun angka skala utama jeung skala nonius