Pankreas

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hareup sapotong beuteung , némbongkeun pankréas jeung duodenum .

Pankréas nyaéta organ asesoris dina sistim pencernaan nu ngagaduhan dua fungsi utama, nyaéta : ngahasilkeun énzim nyerna atawa fungsi tina eksotrin jeung ngahasilkeun sababaraha hormon atawa fungsi éndokrin. Pankréas lokasina aya di kuadran kénca luhur abdomen atawa beuteung sarta bagéan kaput / sirah napel organ duodenum. hasil tinu ènzim bakal disalurkeun ti énzim pankréas kana duodenum ngaliwatan saluran pankréas utama.[1] Sababaraha fungsi tina pankréas nyaéta:

  • Ngatur kadar gula getih ngaliwatan tempat kaluar glucagon, nu nambahan kadar gula di jero getih ku ngagancangan laju palepasan tina haté.
  • Pangurangan dina kadar gula getih ku ngaluarkeun insulin nu ngagancangkeun aliran glukosa kana sél awak, utamana otot. Insulin ogé ngarangsang haté pikeun ngarobah glukosa jadi glikogén sarta nyimpen deui dina sél-sélna..

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Scanlon, Valerie C. and Sanders, Tina (2007). Essentials of Anatomy and Physiology fifth edition. FA Davis Company. ISBN 978-0-8036-1546-5.