Perjangjian Granada (1491)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Perjangjian Granada nyaéta perjangjian titimangsa 25 Nopémber 1491 antara Boabdil, Sultan Granada, jeung Ferdinand jeung Isabella, Raja jeung Ratu Kastile, Léon, Aragon, jeung Sisili. Ieu perjangjian téh mungkas Perang Granada anu lumangsung ti taun 1482.

Dumasar kana ieu perjangjian, Kaamiran/Imarat Granada anu umurna geus lima abad dipasrahkeun ka Karajaan Katolik Spanyol.[1] Ieu perjangjian ngajamin sababaraha hak Muslim, kaasup toleransi jeung perlakuan adil.

Jaminan ieu henteu lana, Katolik mutuskeun kelompok Muslim kudu murtad asup Katolik atawa diusir. Ngalawanna kelompok Muslim kana ieu kaputusan dijadikeun alesan ku pihak Katolik pikeun nuduh yén pihak Muslim ngarumpak perjangjian.

Eusi perjangjian[édit | édit sumber]

Kapitulasi 1492 ngabéréndélkeun 67 pasal, di antarana:

Prakna[édit | édit sumber]

Pamaksaan pindah agama ku Francisco Jiménez de Cisneros ngabalukarkeun baruntakna populasi Muslim. Lukisan karya Edwin Long

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Early Modern Spain: A Documentary History, ed.

Bacaeun[édit | édit sumber]

  • Early Modern Spain: A Documentary History, ed. Jon Cowans, University of Pennsylvania Press, 2003. Pages 15–19 list the conditions of the tréaty.[1]
  • In Spanish, the original source is Historia de la Rebellión y Castigo de los Moriscos del Reino de Granada by Luis del Mármol Carvajal.
  • See also El Reino Nazari de Granada by Cristobal Torrez Delgado and Los Moriscos del Reino de Granada by Julio Caro Barrata.


Nulis.jpg