Pigeulang suku

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Pigeulang suku
Ankle en.svg
Ténjoan lateral tina suku jelema
Rincian
Pengenal
Latin tarsus
TA A01.1.00.041
FMA Citakan:FMA
Terminologi anatomi

Pigeulang suku[1] nyaéta daérah patepungna antara suku jeung bitis.[2] Pigeulang suku téh kaasup tilu sandi.[3][4][5] Obahan nu dihasilkeun ku ieu sandi mangrupa dorsofleksi jeung plantarfleksi suku. Dina pamakéan umum, istilah pigeulang suku nujul sacara éksklusif ka wewengkon puhu suku. Dalam istilah médis, "pigeulang suku" bisa nujul sacara lega ka éta wewengkon atawa sacara husus ka sandi talocrural.[1][6]

Ari tulang utama di wewengkon pigeulang suku nyaéta talus (dina suku), jeung tibia sarta fibula (dina bitis). Sandi talocrural mangrupa sandi éngsél sinovial nu nepungkeun tungtung distal tibia jeung fibula di ékstrimitas handap jeung tungtung proksimal talus.[7] Artikulasi antara tibia jeung talus leuwih beurat tinimbang antara fibula anu leuwih leutik jeung talus.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Moore, Keith L.; Dalley, Arthur F.; Agur, A. M. R. (2013). "Lower Limb". Clinically Oriented Anatomy (7th ed.). Lippincott Williams & Wilkins. pp. 508–669. ISBN 978-1-4511-1945-9. 
  2. WebMD (2009). "ankle". Webster's New World Medical Dictionary (3rd ed.). Houghton Mifflin Harcourt. p. 22. ISBN 978-0-544-18897-6. 
  3. Milner, Brent K. (1999). "Musculoskeletal Imaging". Di Gay, Spencer B.; Woodcock, Richard J. Radiology Recall. Lippincott Williams & Wilkins. pp. 258–383. ISBN 978-0-683-30663-7. 
  4. Williams, D. S. Blaise; Taunton, Jack (2007). "Foot, ankle and lower leg". Di Kolt, Gregory S.; Snyder-Mackler, Lynn. Physical Therapies in Sport and Exercise. Elsevier Health Sciences. pp. 420–39. ISBN 978-0-443-10351-3. 
  5. del Castillo, Jorge (2012). "Foot and Ankle Injuries". Di Adams, James G. Emergency Medicine. Elsevier Health Sciences. pp. 745–55. ISBN 978-1-4557-3394-1. 
  6. Gray, Henry (1918). "Talocrural Articulation or Ankle-joint". Anatomy of the Human Body. 
  7. WebMD (2009). "ankle joint". Webster's New World Medical Dictionary (3rd ed.). Houghton Mifflin Harcourt. p. 22. ISBN 978-0-544-18897-6.