Polyvinyl chloride

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
hiji polimerisasi tina (vinyl chloride)
Gambar Kantétan PVC

PVC/Poli (vinil klorida)/polyvinyl chloride mibanda struktur amorf/henteu ngawujud/kurang kristal nyaéta polimer plastk anu loba dimangpaatkeun, kristal rendah atau amorf, umumna dipikawanoh PVC (dina basa Inggris: polyvinyl chloride). Dijieun tina bahan anu utama : 57% uyah jeung minyak 43% di mana atom klorin mangrupakeu kutub dina struktur molekulna. Atom klorin henteu bisa dipisahkeun tina struktur molekul. Sanajan plastik katempona sarimbag dina pamakéan sapopoe , PVC mibanda kagunaan anu lain/béda ti plastik naha tina pamangpaatan anapon dina cara ngagunakeuna. Plastik olefin ngan mibanda atom karbon jeung hidrogen dina struktur molekulna. Kaasup kana kulawarga PVC nyaéta chloropolymers Klorin jeung fluorin ieu ngandung zat anu ngarana halogen kautamaan na nyaéta kimia-na stabil. kitu ogé jeung resin PVC, séjén ti éta sipatna téh henteu gampang kaduruk, awét, jeung deui tahan tina pangaruh minyak atawa kimia.[1][2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina taun 1912 di Jerman Fritz Klatte netepkeun patén sintesis PVC, hanjakal nepikeun ka kadaluarsa paténna Klatte acan mampu nyiun jeung ngamekarkeun barang anu loyog. Dina taun 1926 US BFGoodrich (BF Goodrich) ti Waldo Semon (Waldo Semon) PVC disintesis, antukna ieu patén jadi kapibanda ku Amérika Serikat.

kode daur ulang PVC.

PVC dina abad ka-19 kapangih dina dua kali panalungtikan, kahiji Henri Victor Regnault dina taun 1835, satuluyna Eugen Baumann mangihan dina taun 1872. di mana ieu polimer lamun ditempatkeun dina panasna panon poé ngabalukarkeun vinil klorida, anu tadina hérang jadi rada bodas kelirna. Awal abad 20, ahli kima Rusia Ivan Ostromislensky jeung urang Jerman Griesheim-kimia Elektron ogé Fritz Klatte, nyobaan nyieun PVC anu tujuana pikeun didagangkeun, Ngan hanjakal masih kénéh kahalangan ku sipat ieu PVC anu sakapeung jadi rapuh. Dina taun 1926, Waldo Semon jeung BFGoodrich ngamekarkeu sabaraha campuran pikeun nyampurnakeun ieu PVC. Hasilna ayeuna PVC lewih liat jeung ngenyod, moal kungsi lila deui ieu bakal di produksi dina sekala anu lega.

Kagunaan PVC[édit | édit sumber]

Bungkus Kabel Tina Bahan PVC
PVC Dipaké dina Lolongkrang Kaca

Loba pisan mangpaat tina industri PVC. Utamana aya opat Rupa PVC:

  1. PVC anu heuras , leuwih ti 40% tina pamakéan PVC umumna dipaké pikeun kuluwung. sanajan aya ogé sabagéan leutik iue pipa téh dimangpaatkeu keur nyieun sanjata. Dimangpaatkeun ogé keur nyieun kartu "ukuran kartu kredit" (kartu kaanggotaan, pelanggan, diskon, jeung réa-réa deui).
  2. PVC leuleus/fleksibel, dipaké pikeun bungkus gagang/panyepengan ngarah henteu leueur, atawa panyelang dina lolongkrang kaca jandéla.
  3. PVC lambaran biasana dimangpaatkeun pikeun ngalapisan citakan iklan, bisa ogé dipaké keur pamungkus.
  4. PVC anu mekar(sering disebut Forex)

Daur Ulang[édit | édit sumber]

Saméméh taun 2000-an, PVC dianggap bahan anu henteu bisa didaur ulang, ku lantaran éta biasana runtah PVC dimusnahkeun ku jalan diduruk di tempat pamiceunan runtah. Dina taun 2000, industri PVC di Eropa ngagelar keun Vinyl201014 [3]: Maksud jeung tujuanna tayalian ngadegkeun jalur pikeun ngumpulkeun jeung ngadaur ulang sagala rupa runtah anu geus teu kapake.[4] ieu hiji usaha anu hente ménta pamu langtarima/sukaréla Vinyl2010 (2000-2010) mantuan ngadaur ulang satauna aya kana 260.000 ton PVC padahan dina sawangan ngan ukur 200.000 t.

Tarékah Recovinyl16 [5] Jeung ngamekarkeun tarékah i Vinyloop17 ogé Texyloop18,19 geus nepi kana tujuanna. prosés Vinyloop20 nyaéta cara ngadaur ulang bahan kimia PVC dijadikeun runtah komposit.[6] Ieu béda pisan jeung ngagiling bahan plastik dina kaumumanna. Runtah PVC mah di keueuman heula maké panglejar, tuluywe disaring deui.

Industri PVC di eropa haget nuluykeun ieu usaha kalawan tétép henteu ménta pamulang tarima, VinylPlus, sajalan jeung tujuan Eropa dina taun 2020. kiwari boga pangharepan dina sataun bisa ngadaur ulang 800.000 ton 202.022.

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg
  1. PVC Sipat utamana
  2. (en) Citakan:Ouvrage google book
  3. Citakan:Pdf Vinyl2010 - 10 ans - Rapport sur les activités de l'année 2010 et résumé des étapes‑clés et des objectifs des 10 dernières années, 2011
  4. actu-environnement
  5. http://www.ggpmag.com/recyclingitem.asp?articleID=727
  6. TNO, Chemical Recycling of Plastics Waste (PVC and Other Resins), Citakan:P.37, 1999