Protista

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Protista nyaéta oraganisme eukariotik nu hirup dina habitat nu relatif baseh Jeung sabagéan saluran mikroskopis.Prorista teu digolongkeun ka Jero tumbuhan,hewan,atawa jamur,loba dina jenis prorista didasarkeun Kana kamiripanna organisme eukariot nu Senen.Berdasarkeun hal eta,prorista dibagi tilu kelompok secara umum ,nyaéta Prorista mangrupi jamur,prorista mangrupi tumbuhan,jeung prorista mangrupi Sato.[1]

Prorista mangrupi jamur[édit | édit sumber]

Prorista mangrupi jamur hirup dina taneh lembab Jeung sipatna heterotrof.dahareun Jeung énérgi nu dimenangkeun ku cara nguraikeun materi organik tina makhluk hirup sejenna.Prorista mangrupi jamur dibagi jadi tilu filum,nyaéta;

  • Myxomycota(jamur lendir) plasmodial ku sabab vase vegetatifna mangrupa lendir nu nyebar Jeung menang gerak ku amoeboid.
  • Oomycota(jamur air)kasusun dina benang hifa henteu kasekat Jeung ngandung loba nukleus.
  • Acrasiomycota atawa jamur lendir salurel nyaéta Prorista nu sok hirup dina awi-awi lapuk Jeung bahan organik anu ngaburuk.[1]

Prorista mangrupi tumbuhan(alga)[édit | édit sumber]

prorista mangrupi tumbuhan nyaéta oraganisme nu sifatna autotrof.

1.Sifat jeung struktur tubuh alga mikaboga bentuk tubuh nu ngavariasi,dikawitan tina uniseluler,kakoloni,jeung Aya ogé nu multiseluler mangrupa beunang,lambaran,jeung pajukutan.

2.Perkembangbiakan alga menang berkembang biak sacara vegetatif atawa generatif.

•perkembangan sacara vegetatif ngabelah awak dilakukeun alga uniseluler.

3. Pngelompokan alga didasarkeun Kana kandungan pigmen.Alga nyaéta struktur dinding sel Jeung kandungan cadangan dahareunna.[1]

Prorista mangrupi sato[édit | édit sumber]

Prorista mangrupi sato bentukna ngavariasi Jeung menang gerak ku cara nu berobah-robah.Ngadasarleun cara menangkeun tuanggeunna ,Aya sabaraha tipe protozoa

•Holozoa,nyaéta dahareun organisme hirup sejenna.

•Saprozoik,nyaéta dahareun organisme nu Atos paeh.

•Saprofitik,nyaéta dahareun atawa nganyerap zat-zat larut di sekitar tubuhnya ngeunaan pamukaan tubuh.

Reproduksi sacara aseksual dilakukeun ku ngabelah biner,sedangkeun Perkembangbiakan sacara seksual nulangsung ngeunaan konjugasi.

1.Kelas rhizopoda bentuk awalnya osok berobah-obah ku sabab terdiri ku dua macam sitoplasma.

2.Kelas flagellata mangrupa bahan geurak pikeun organisme iye. Sato disebut ogé ku mastigophora.

3.Kelas ciliata nu paling terkenal nyaéta paramaecium nu mikaboga bentuk tubuh saperti sendal.

4.Kelas sporozoa nu terkenal nyaéta plasmodium sp.Sato iyeu nyerang sel getih Jeung sel hate jalma nu nyebabkeun penyakit malaria.

5.khasiat protozoa pikeun Kahuripan manusia ku sabab menang ngadahar Bakteri nu sifatna potogen (ngarugikeun).

[1]


  • a b c d Hupp, Stephen L. (1998-10). "Landmark Documents in American History. Version 2.0.98111Landmark Documents in American History. Version 2.0.. 11 Penn Plaza, New York, NY 10001: Facts on File 1998. , ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $149.95 single user, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $499.95 lab packs (5 CD‐ROMs), ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $499.95 up to 5 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $30 6‐49 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $25 50‐99 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $20 100‐499 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $15 500‐999 simultaneous users, ISBN: 08160‐3618‐7 Macintosh, ISBN: 08160‐3647‐0 Windows, ISBN: 08160‐3616‐0 DOS $10 1000+ simultaneous users". Electronic Resources Review 2 (10): 120–121. doi:10.1108/err.1998.2.10.120.111. ISSN 1364-5137. http://dx.doi.org/10.1108/err.1998.2.10.120.111.