Sampel acak basajan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, sampel acak basajan tina hiji populasi nyaéta sampel nu dicokot sacara acak, unggal anggota dina éta populasi mibanda kamungkinan nu sarua pikeun dicokot. Dina populasi nu saeutik, cara nyokot sampelna digawékeun ku cara "dicokot teu disimpen deui", nyaéta ku cara sacara tarapti milih unggal conto tina populasi.

Sacara konsép, nyokot sampel acak basajan ngarupakeun téhnik nyokot sampel probibiliti nu pangbasajanna, sanajan kitu langka dipaké sabab loba masalah dina makéna. Nyokot sampel acak basajan lain mangrupakeun metoda nu épéktip. Metoda ieu merlukeun rohangan sampel nu kacida gedéna sarta hasilna merlukeun waktu ngitung nu lila sarta biaya nu mahal. Lamun panaliti mibanda informasi nu cukup ngeunaan populasi, metoda ieu cukup épisién.

Kauntungannana nyaéta bebas tina klasifikasi kasalahan sarta merlukeun kanyaho nu teu loba ngeunaan populasi. Dua kaayaan nu hadé numana populasi ampir sarua sarta saeutikna informasi ngeunaan populasi. Lamun henteu dina kaayaan tadi, mangka leuwih hadé migunakeun stratified sampling.


Tempo Ogé[édit | sunting sumber]