Sampo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sampo

Sampo nyaéta sabun cair keur ngumbah buuk jeung kulit hulu, dijieun tina campuran tutuwuhan atawa zat kimia.[1] Sampo nyaéta produk keur ngarawat buuk nu digunakeun pikeun ngaleungitkeun minyak, kotoran, partikel kulit, ketombé, polusi lingkungan sarta partikel kontamina lian nu sacara bertahap numpuk dina buuk.[2] Tujuanna nyaéta ngaleungitkeun komponén nu teu dipikahayang tapi teu ngajadikeun buuk hésé diatur.[1] Sampo nalika dicaian mangrupa surfaktan bisa mersihan buuk jeung kulit hulu, bisa ngaleungitkeun minyak alami nu melumasi buuk.[1] Kuramas sering ogé bareng jeung maké kondisionér pikeun ngababarikeun nyisiran jeung styling.[1]

Sajarah Sampo[édit | édit sumber]

Sampo aslina hartina mencétan hulu dina basa India Utara boh kecap boh konsépna diwanohkeun ka Britania ti Kolonial India.[1] Kecap sampo dina basa Inggris asalna ti Hindi chāmpo (चाँपो / tʃã po ː ː /. makéna basa Inggris di India tanggal Anglo ka 1762.[1] Di India,, chaAmpo digunakeun keur mencétan hulu, biasana maké sababaraha rupa minyak buuk.[1] Istilah jeung layanan mencétan hulu (kuramas) diwanohkeun di Britania ku pangusaha Sake Dean Mahomed taun 1814.[1] Nalika Déan bareng jeung garwana muka usaha mandi kuramas nu dikenal minangka Mahomed’s Indian Vapour Bath’s di Brighton, Inggris.[1] Mandi kuramasna siga mandi Turki nu klienna narima pangobatan India champi (kuramas) atawa terapi pijet.[1] Layanana éta meunang pangajén jeung meunang gelar ‘Bedah keramas’ ku George IV jeung William IV.[1] Dina taun 1900-an, harti kecap ngagésér tina harti mencétan hulu maké sabun kana buuk.[1] Saméméhna, sabun biasa (mandi) geus digunakeun keur ngumbah buuk.[1] Tapi, sabun (mandi) ngajadikeun buuk teu genah, ngaganggu, jeung katempona teu sehat.[1] Salila tahap awal kamekaran sampo, panata buuk ti Inggris nyieun campuran sabun dina cai jeung ditambahan hérbal keur méré éfék buuk bersinar jeung aroma kana buuk.[1]Kasey Hebert nyaéta jalma nu mimiti nyieun sampo.[1] Mimitina produk sabun jeung sampo rada sarua, duanana ngandung surfaktan, sarupaning diterjén.[1] Sampo modérn siga nu dikenal ayeuna mimiti diwanohkeun dina taun 1930-an, Drene nu mangrupa sampo sintétik kahiji (non-sabun).[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Pengertian Sampo diakses tanggal 09 November 2011
  2. Sejarah Sampo diakses tanggal 09 November 2011


Nulis.jpg