Lompat ke isi

Sawawa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Déwasa nyaéta mangsa jelema dina ahir balég (lain barudak atawa rumaja deui), geus asak dina alat réproduksi sarta asak dina pamikiran, sawangan, jsb.[1]

Fase Déwasa[édit | édit sumber]

  • Mangsa mimiti déwasa (éarly adulthood) mangrupa période kamekaran anu dimimitian dina ahir umur welasan taun atawa mimiti umur 20 taunan sarta anu lekasan dina umur 30 taunan.[2] Ieu téh mangsa ngawangun kamandirian pribadi sarta ékonomi, mangsa kamekaran karir, mangsa milih pasangan, diajar hirup jeung hiji jalma sacara akrab, ngawangun kulawarga, sarta ngasuh barudak.[2] Mangsa ieu téh mangrupa mangsa jalma komitmen kana diri pribadina sorangan pikeun hiji pagawéan sarta ngalakukeun hiji hubungan intim jeung nu séjén (nikah).[3]
  • Mangsa pertengahan déwasa (middle adulthood) nyaéta période kamekaran anu dimimitian dina umur kira kira 35 nepi ka 45 taun sarta manteng nepi ka umur 60 taunan.[2] Jelema nu di umur 40an biasana nyicingan dina puncak karirna.[3] Ieu téh mangsa pikeun tanggung jawab pribadi sarta sosial kawas mantuan generasi saterusna jadi individu anu kompetén, sarta bisa kahontal dina urusan karirna.[2]
  • Mangsa déwasa ahir (late adulthood) nyaéta période perkembangan anu dimimitian dina umur 60 taunan atawa 70 taunan nepi ka maot.[2] Ieu téh mangsa nguranganana kakuatan sarta kaséhatan, nempo balik kahirupanana, pangsiun, sarta nyesuaikeun diri kalayan peran peran sosial anyar.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. (id) [1] Archived 2014-05-27 di Wayback Machine (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)
  2. a b c d e f (id) [2] (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)
  3. a b (id) Atkinson, Rita L. dkk. Pengantar Psikologi Jilid Satu. 2010. Tangerang: Interksara. Kaca 202-203