Superraksasa beureum

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Superraksasa beureum (basa Inggris: Red Supergiant), Superbadag beureum atawa Supergedé beureum nyaéta béntang raksasa sepuh anu ngonsumsi suplai inti tina bahan bakar hidrogén. Hélium parantos akumulasi dina inti, jeung hidrogén ayeuna nuju dieusian nuklir dina cangkang luar. Cangkang ieu teras dilegakeun, jeung béntang anu ayeuna leuwih tiis miboga warna beureum. Aranjeunna nyaéta béntang anu panggedéna.

Nalika umurna béntang, aranjeunna ngalangkungan rupa-rupa tahapan kahirupan. Tahap ieu béda-béda sahingga hésé percaya yén aranjeunna sadayana béntangna sami (siga orok, rumaja, jeung manusa sepuh sigana rada béda). Dina sababaraha titik dina kahirupan hiji béntang, hal anu béda bakal kajantenan gumantung kana ukuran béntangna. Ngan béntang ageung jeung jisim sakitar kira-kira sapuluh unit Panonpoé anu bakal janten supergedé beureum. Béntang anu kasohor, Betelgeuse, mangrupikeun béntang supergedé beureum dina rasi Orion.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]