Tinju

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search


Tinju

Tinju nyaéta jenis olahraga nu dipaénkeun ku dua pamilon nu sarua beuratna kalayan maké tinjuan di seri hiji, biasana nepi ka tilu menit nu biasa disebut ronde.[1] Dina divisi Olimpiade jeung profesional, pamilon (disebut petinju) ngajauhan bogem lawan samentara manéhna nyoba ninju lawanna.[2] Nilai bakal dibéré nalika bisa ngabogem lawanna di bagian hareup atawa dina cangkéngna, komo lamun di bagian hulu mah bakal dibéré nilai gédé.[2] Petinju nu meunang nilai panggedéna sanggeus ronde nu ditangtukeun bisa jadi pemenang.[2] Kemenangan ogé bisa dihontal nalika lawan bisa diéléhkeun (atawa KO) jeung teu bisa hudang deui salila sapuluh menit, atawa lamun lawan cedera di tengah-tengah pasanggiri.[2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Olahraga tinju mimiti dipikawanoh di Afrika Utara taun 4000 SM sedengkeun di Mediterania taun 1500 SM.[2] Raja Thesus, saurang raja Yunani Kuno nu maréntah nalika taun 900 SM nyebutkeun yén manéhna resep nempo lalaki nu diuk pahareup-hareup sarta patinju-tinju nepi ka di antarana aya nu paéh.[2] Nalika ngalawan, maranéhanana ngeupeulkeun leungeun maké sarung leungeun.[2] Olahraga tinju ditarima di olahraga Olimpiade (Yunani Kuno nyebutna Pygme / Pygmachia) taun 688 SM, para pamilon dilatih maké kantong tinju (disebut korykos).[2] Di Roma kuno, petinju biasana penjahat jeung budak.[2] Ahirna, tinju kasohor nepi ka bangsawan, tapi tindakan ieu dilarang ku Raja Augustus, taun 500, olahraga ieu dilarang ku Theodoric.[2]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Olahraga (Diakses tanggal 19 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j Tinju (Diakses tanggal 19 November 2011)