Urug

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Urug nalika aya badai tropis Gaston

Urug nyaéta istilah anu biasa dipaké pikeun ngajelaskeun wangun jeung prosés anu ngalibetkeun gerakan taneuh, batu-batu ka arah handap ku sabab pangaruh gravitasi bumi.[1] Nyaéta runtuhna taneuh sacara ngadadak atawa ngésérna taneuh jeung batu-batu sacara ngadadak atawa saeutik-saeutik.[1] Umumna urug kajadian di daérah anu henteu stabil.[1] Taneuh urug aya hubunganana jeung garis nyéréng (kemiringan) taneuh.[1] Nalika stabilitas garis nyéréng taneuh kaganggu, mangka bakal aya gerakan turun anu bakal mindahkeun patempatan.[1] Urug ngalibetkeun gerakan taneuh, batu-batu ka handap ku sabab pangaruh gravitasi bumi.[2]

Tipeu-tipeu Taneuh Urug[édit | sunting sumber]

  1. Urug Translasi[1]
  2. Bagerakna blok[1]
  3. Urug rotasi[1]
  4. Runtuhan batu[1]
  5. Ngésérna taneuh[1]
  6. Aliran bahan rombakan[1]

Sababna Taneuh Urug[édit | sunting sumber]

  1. Geteran bumi ku sabab lini atawa beledugan (ledakan).[1]
  2. parobahan kadar cai dina taneuh akibat hujan gedé atawa naékna beungeut cai.[1]
  3. Leungitna panopang taneuh dina beungeut bumi.[1]
  4. Ngaronjatna beban kana taneuh ku sabab hujan gedé, salju, numpukna batu-batu, runtah, limbah, jeung tutuwuhan.[1]
  5. Tindakan fisik jeung kimiawi séjénna anu bisa nurunkeun kakuatan taneuh dina dangka waktu nu tangtu.[1]
  6. Taneuh urug ku sabab akibat parobahan-parobahan boh ngadadak atawa nahap kana komposisi, struktur hidrologi, atawa vegetasi dina hiji geger. Parobahan-parobahanana bisa ku cara alami bisa ku manusa.[2]

Wilayah Rawan Taneuh Urug[édit | sunting sumber]

  1. Wilayah anu kungsi kakeunaan taneuh urug.[1]
  2. Aya di daérah anu terjal jeung bulistir.[1]
  3. Mangrupa daérah aliran cai hujan.[1]
  4. Taneuh kandel atawa remuy pisan dina geger gunung anu curah hujanna loba.[1]


Nulis.jpg


Rujukan

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Susila, P. Heru.2009. Bencana Alam Geologi. Jakarta: Pustaka Tiga Kelana.
  2. a b Yulaelawati, Ella jeung Usman Syihab. 2008. Mencerdasi Bencana. Jakarta: Grasindo.