Urug

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Simulasi komputer urug di California, AS, Januari 1997

Urug nyaéta hiji kajadian géologi nu disababkeun ku obahna masa babatuan atawa taneuh kalawan mangrupa-rupa tipeu jeung jenis kayaningn maruragna batu atawa gundukan badag taneuh. Sacara umum kajadian urug disababkeun ku dua faktor nyaéta faktor padorong jeung faktor pamicu. Faktor padorong mangrupa faktor-faktor nu mangaruhan kondisi matérialna sorangan, sedengkeun faktor pamicu mangrupa faktor nu nyumebabkeun obahna éta matérial. Sanajan panyabab utama ieu kajadian téh nyaéta gravitasi nu mangaruhan hiji gawir anu jungkrang, ngan aya ogé faktor-faktor séjén nu milu mangaruhan:

  • érosi nu disababkeun kokocoran beungeut cai atawa cihujan, walungan atawa gelombang laut nu ngagerus tutugan gawir jadi mingkin jungkrang
  • gawir tina babatuan jeung taneuh mingkin dipilemah liwat saturasi nu dibalukarkeun hujan ngagebrét
  • lini marcapada nyumebabkeun geteran, tekenan dina partikel-partikel mineral jeung widang lemah dina massa batuan jeung taneuh anu ngabalukarkeun urugna éta gawir
  • gunung marapi nyiptakeun simpenan kekebul nu coréngcang, hujan ngagebrét jeung aliran kekebul
  • geteran tina mesin, lalu lintas, pamakéan bahan-bahan paledak, jeung petir
  • beurat nu kaleuleuwihi, misalna tina gundukan hujan atawa salju.