Wasir

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Gambaran umum ngeunaan wasir.

Wasir atawa Hemoroid atawa ogé ambéien nyaéta panyakit nu dilantarankeun megarna pembuluh getih (véna) nu aya di bagéan dubur atawa anus.[1] Aya ogé nu nyebutkeun yén wasir nyaéta panyakit di réktum jeung anus dilantarankeun ruksakna pléksus hemoroidalis (pembuluh getih nu aya di réktum jeung anus).[1]

Déskripsi[édit | édit sumber]

Wasir bisa digambarkeun ngaliwatan ayana jaringan nu nonjol dina saluran anal nu eusina pembuluh getih jeung jaringan nu ngarojongna ngawengku otot jeung sarta élastik.[2] Saluran anal nyaéta saluran nu panjangna opat sentiméter, nu diliwatan ku tinja ti réktum ka luar.[2]

Gejala jeung Pantangan[édit | édit sumber]

Gejala nu umumna tumarep di jalma nu boga panyakit wasir nyaéta:[3]

  1. Rasa panas atawa ateul di poros usus bagéan handap (anus).[3]
  2. Mucunghulna jaringan kulit di sisi liang anus.[3]
  3. Hésé jeung nyeri nalika miceun.[3]
  4. Sakapeung pendarahan nalika miceun.[3]

Pikeun jalma nu boga panyawat wasir, dipiharep eureun heula ngonsumsi tuangeun nu lada, minuman alkohol jeung tuangeun nu loba lemakna.[3] Lemak bisa ngalantarankeun bagéan-bagéan anus kendor.[3]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. a b Budiman, Doddy. 2010. Mencegah dan Mengobati Wasir. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama
  2. a b Suryo, Joko. 2010. Herbal Penyembuh Wasir dan Kanker Prostat. Jakarta: PT Bentang Pustaka
  3. a b c d e f g Redaksi AgroMedia. 2010. 273 Ramuan Tradisional untuk Mengatasi Aneka Penyakit. Jakarta: PT Agromedia Pustaka