Lemak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Lemak (bas Ingris: fat) ngarujuk kana sakelompok gedé molekul-molekul alam anu kasusun tina unsur-unsur karbon, hidrogen jeung oksigen nyaéta asam lemak, malam, stérol, vitamin-vitamin anu nyampur jeung lemak (contona A, D,E, jeung K) monogliserida, digliserida, fosfolipid, glikolipid, terpenoid (kaasup dijerona getah jeung steroid) jeung sajabana.[1] ku sabab struktur molekulna anu loba ku ranté karbon (-CH2-CH2-CH2) mangka lemak ngabogaan sifat hydrophob.[1] Ieu jadi alesan hésena lemak pikeun nyampur jeung cai.[1] Lemak ngan saukur bisa nyampur dina larutan apolar atawa organik kawas: eter, Chloroform, atawa benzol.[1]

Rupa-rupa jeng Fungsi Lemak[édit | édit sumber]

Unsur lemak kasusun tina Nitrogén, hydrogén, fosfor, karbon jeung oksigén.[2] Nurutkeun komposisi anu nyusun, lemak digolongkeun jadi tilu:[2]

Lemak Sederhana[édit | édit sumber]

Lemak ieu asalna tina trigliserida.[2] Conto lemak ieu nyaéta lilin jeung minyak.[2]

Lemak Campuran[édit | édit sumber]

Lemak ieu kasusun tina lemak jeung senyawa nu laina. Contona nyaéta lipoprotéin, fosfolipid, jeung fosfatidilkolin.[2]

Lemak Asli[édit | édit sumber]

Kabagi jadi asam lemak jenuh jeung asam lemak teu jenuh.[2]

Fungsi Lemak[édit | édit sumber]

Lemak ngabogaan sababaraha fungsi, diantarana:[2]

  1. Fungsi lemak pikeun ngajaga awak tina parobahan suhu, utamana suhu handap.[2]
  2. Fungsi lemak salaku pelarut sababaraha vitamin.[2]
  3. Fungsi lemak salaku sumber énérgi.[2]
  4. Fungsi lemak salaku alat pangangkut vitamin anu padet larut dina lemak.[2]
  5. Fungsilemak pikeun ngajaga organ vital saperti jantung jeung lambung.[2]
  6. Fungsi lemak salaku panahan lapar.[2]
  7. Fungsi lemak salaku panghémat protéin, sabab lemak mangrupakeun sumber utama ngawangun énérgi.[2]
  8. Fungsi lemak salaku pelumas anu gunana dina saluran cerna pikeun ngabantuan ngaluarkeun sésa.[2]
  9. Fungsi lemak salaku panyusun membran sél.[2]
  10. Fungsi lemak salaku bahan pikeun nyusun hormon sarta vitamin.[2]
  11. Fungsi lemak salaku bahan panyusun émpedu, hormon seks, jeung asam kholat.[2]

Satiap jalma boga kabutuhan kana lemak anu béda-béda.[2] Tapi umumna dina sapoéna saurang ngabutuhkeun lemak antara 0,5-1 gram lemak atawa per 1 kilogram per beurat awak.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d (id)Wikipedia Bahasa Indonesia diakses 2 Agustus 2015
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (id)Lemak diakses 2 Agustus 2015


Nulis.jpg