Lilin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lilin di tempat nu poék

Lilin nya éta damar tina malam bangunna buleud panjang sagedé indung leungeun, panjangna kurang leuwih aya sajeungkal, ari sumbu panjangna sapanjang lilin, sumbu ayana di tengah-tengah lilin.[1]

Sajarah jeung Kamekaran Lilin[édit | sunting sumber]

Di unggal nagara lilin loba diciptakeun sacara independen.[2] Urang Mesir jeung Kréta sakitar 3000 SM nyieun lilin téh tina nyiruan.[2] Nalika abad ka-4 SM di Mesir aya anu nyieun lilin tina taneuh liat.[2] Qui Shi Huang (259-210 SM) nya éta Kaisar mimiti ti Dinasti Qin (221-206 SM).[2] Kuburana kapanggih deui persisna 1990-an 22 mil beulah kidul Xi'an di Cina jeung eusina aya lilin anu dijieuna tina lemak lauk paus.[2] Lilin di India dijieuna tina kayu manis anu geus di kulub.[2] Sedengkeun di Oregon ka Alaska nyieun lilin téh tina lauk berbau atawa candlefish.[2] Salila abad mimiti Masehi urang Amérika maké minyak tina lauk.[2] Maranéhna nendeun lilin dina tongkat. Di Tibét bahan dasar lilin téh tina yak mentega.[2] Abad Maséhi di Eropa mimiti kapanggihna lilin aya di Avignon di Perancis.[2]

Mangpaat lilin[édit | sunting sumber]

Salain pikeun nyaangan lilin ogé bisa pikeun nyingkahan ngaluarkeun cipanon nalika nyiksik bawang beureum.[3] Carana, hurungkeun lilin tuluy ditendeun di deuket talenan nalika urang keur nyiksik bawang beureum.[3] Ku sabab seuneu dina lilin bisa ngaleungitkeun gas anu dikaluarkeun ku bawang.[3]

Bahaya lilin[édit | sunting sumber]

Zat Parafin, bahan utama lilin bisa nyababkeun polusi udara.[4] Zat kasebut mangrupa salah sahiji nu nyababkeun polusi di jero rohangan.[4] Cara nyingkahanana pilih lilin anu bahanna tina kadelé jeung nyiruan.[4]

catetan[édit | sunting sumber]

  1. Danadibrata,R.A.(2006).Kamus Basa Sunda.Bandung: Kiblat Buku Utama.
  2. a b c d e f g h i j Sejarah penciptaan Lilin (Dicutat tanggal 6 November 2011)
  3. a b c Tips: Manfaat Lilin(Dicutat tanggal 6 November 2011)
  4. a b c Waspadai Bahaya Lilin (Dicutat tanggal 6 November 2011)