Leungeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Leungeun
Tupaia javanica, Homo sapiens

Leungeun nyaéta anggota awak ti mimiti siku atawa ti mimiti pergelangan leungeun nepi ka tungtung ramo.[1]

Bagian[édit | édit sumber]

  1. Indung leungeun (jempol) [2]
  2. Curuk [2].
  3. Jajangkung [2]
  4. Jariji [2]
  5. Cinggir [2]

Tulang Leungeun[édit | édit sumber]

Aya 27 tulang anu mangrupa carangka dasar leungeun jeung pigeulang leungeun.[3] Tulang-tulang ieu dikelompokeun jadi carpals, metacefarpals, sarta falang.[3] Pergelangan leungeun nyaéta sendi anu pang kompleksna dina awak.[3] Bagian ieu diwengku ku dalapan tulang karpal anu dikelompokeun jadi dua jajar gumantung kana gerakanana.[3] Ti radial nepi ka ulnaris, jajar proksimal diwangun ku os skafoid, ngawangun semi bulan, triquetrum, sarta ngawangun kacang tulang.[3] Di arah anu sarua, jajar distal diwangun ku trapezium, sagi opat anu dua sisina saluyu, lumangsung, jeung béngkok.[3] Sakabéh tulang karpal pergelangan miboga fungsina masing-masing kajaba os pisiformis.[3] Leungeun diwangun ku 5 metakarpal tulang. Unggal metakarpal ditandaan, miboga dasar, poros, beuheung, jeung sirah. Tulang metakarpal mimiti (jempol) mangrupa bagéan nu pangpéndékna sarta paling mobile.

Leungeun miboga opat welas phalanges.[3] Tiap digit miboga tilu phalanges nyaéta proksimal, tengah, jeung distal, iwal indung leungeun ngan miboga memfalanghalanges hungkul.[3]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Wangenan (Diakses tanggal 16 November 2011)
  2. a b c d e Bagian Leungeun(Diakses tanggal 2011)
  3. a b c d e f g h i Tulang (Diakses tanggal 16 November 2011)