Leungeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Leungeun
Tupaia javanica, Homo sapiens

Leungeun nyaéta anggota awak ti mimiti siku atawa ti mimiti pergelangan leungeun nepi ka tungtung ramo. [1]

Bagian[édit | édit sumber]

  1. Indung leungeun (jempol) [2]
  2. Curuk [2].
  3. Jajangkung [2]
  4. Jariji [2]
  5. Cinggir [2]

Tulang Leungeun[édit | édit sumber]

Aya 27 tulang anu mangrupa carangka dasar leungeun jeung pergelangan leungeun. [3] Tulang-tulang ieu dikelompokeun jadi carpals, metacefarpals, sarta falang. [3] Pergelangan leungeun nyaéta sendi anu pang kompleksna dina awak.[3] Bagian ieu diwengku ku dalapan tulang karpal anu dikelompokeun jadi dua jajar gumantung kana gerakanana.[3] Ti radial nepi ka ulnaris, jajar proksimal diwangun ku os skafoid, ngawangun semi bulan, triquetrum, sarta ngawangun kacang tulang.[3] Di arah anu sarua, jajar distal diwangun ku trapezium, sagi opat anu dua sisina saluyu, lumangsung, jeung béngkok.[3] Sakabéh tulang karpal pergelangan miboga fungsina masing-masing kajaba os pisiformis. [3] Leungeun diwangun ku 5 metakarpal tulang. Unggal metakarpal ditandaan, miboga dasar, poros, beuheung, jeung sirah. Tulang metakarpal mimiti (jempol) mangrupa bagéan nu pangpéndékna sarta paling mobile.

Leungeun miboga opat welas phalanges.[3] Tiap digit miboga tilu phalanges nyaéta proksimal, tengah, jeung distal, iwal indung leungeun ngan miboga memfalanghalanges hungkul.[3]


Nulis.jpg



Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Wangenan (Diakses tanggal 16 November 2011)
  2. a b c d e Bagian Leungeun(Diakses tanggal 2011)
  3. a b c d e f g h i Tulang (Diakses tanggal 16 November 2011)