Jariji

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Jari manis
Ring finger'
Ringvinger.jpg
Jari manis yang diluruskan pada tangan kiri manusia.
Rincian
Arteri Proper palmar digital arteries,
dorsal digital arteries
Vena Palmar digital veins, dorsal digital veins
Saraf Dorsal digital nerves of radial nerve,
Dorsal digital nerves of ulnar nerve,
Proper palmar digital nerves of median nerve
Pengenal
Latin Digitus IV manus, digitus quartus manus, digitus anularis manus, digitus medicinalis
Dorlands
/Elsevier
d_18/12296626
TA A01.1.00.056
FMA Citakan:FMA
Terminologi anatomi

Jariji (Basa Indonésia: jari manis;Basa Inggris: ring finger) nyaéta ramo kaopat dina leungeun manusa, diitung ti jempol (ramo kahiji) atawa "proksimal", atawa ramo kadua diitung ti cingir atawa "ulnar"; nyelap diantara jajangkung jeung cingir. Dina basa Latin disebut "digitus medicinalis" ("ramo pangubaran"), "digitus annularis" ("ramo cingcin"), "digitus quartus" ("jari kaopat"), atawa "digitus IV" sakumaha dipaké dina anatomi. Aya nu ngarujuk minangka "ramo katiga" mun teu jempol teu diitung jeung nyebut curuk téh minangka "ramo kahiji".[1]

Étimologi[édit | édit sumber]

Dua leungeun kénca nu jiga bentuk haté. Dua leungeun éta maké cingcin kawin nu sarupa dina jarijina séwang-séwangan.

Ceuk László A. Magyar, ngaran-ngaran "jariji" dina rupa-rupa basa téh ngagambarkeun ageman kuna yén éta ramo téh miwatek "magikal" atawa mibanda pangaruh goib. Lantaran dingaranan nu patali jeung "magic", atawa "cingcin". Malah mah disebut ogé "taya ngaranan" kayaning dina basa Tionghoa: 无名指, "ramo taya ngaranan"),[2], baha Sanskreta ""Anamika" atawa basa Finlandia "Nimetön" nu hartina "nu taya ngaranan").

Cingcin kawin[édit | édit sumber]

Saméméh élmu kadokteran manggihan fungsi sistim parédaran darah, jalma percaya yéh hiji véna nepungkeun jariji di leungeun kénca kana jantung. Ku lantaran ieu hubungan leungeun-jantung, éta véna dibéré ngaran déskriptif véna amoris, kecap Latin pikeun "véna cinta". Dumasar ieu ngaran, para "ahli" dina étikét pakawinan di zaman kuna nu sarua nuliskeun yén geus sakuduna cingcin kawin téh dipasangkeun kana ieu ramo. Ku masangkeun cingcin kana jariji leungeun kénca, tandaning papasangan pangantén téh ngébréhkeun katrésnana.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Citakan:Dictionary.com
  2. Magyar, László A. "Digitus Medicinalis — the Etymology of the Name" Actes du Congr. Intern. d'Hist. de Med. XXXII., Antwerpen. 175-179., 1990, retrieved September 2, 2009

Tumbu luar[édit | édit sumber]