Ramo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ramo basa Indonésiana jari; basa Inggris digit (finger atawa toe) nyaéta bagéan tina awak anu pernahna dina leungeun jeung suku kénca jeung katuhu. Dina kaayaan normal/umum ramo téh jumlahna aya lima, tayalian ti[1]

Palce.jpg
  1. ramo jempol atawa indung leungeun
  2. ramo curuk
  3. ramo jajangkung (pang panjangna) tur aya di tengah
  4. ramo jariji
  5. ramo cingir

Ramo diwangun ku sabubuhan bagéan tulang[2] anu ieu tulang téh dibungkus ku daging tur otot, henteu ngan manusa baé anu mibanda ramo, lolobana sato ogé mibanda ramo sok sanajan lobana henteu tangtu nepi ka lima. Pikeun jalma anu pégo (henteu bisa nyarita) mangsa nepikeun maksud atawa hubungan komunikasi jeung anu séjéna ku jalan maké ramo anu diusikkeun atawa digerakeun dina wanda anu geus ilahar tur mibanda harti anu baris dikanyahokeun kunu nénjokeun atawa batur ngobrolna.[2] Sakapeung aya ogé ramo nu ngarandapan gangguan atawa henteu normal kulantaran panyakit, saperti ramo nu maréréngkel nu ilahar disebut kékéd.[3][4]



Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Wangenan (Ditempo ping 16 November 2011)
  2. a b Tulang (Ditempo ping 16 November 2011)
  3. Rigg, Jonathan (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Batavia: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  4. Kékéd Ditempo ping 13 Juli 2019
Subwidang umum dina biologi
Anatomi | Astrobiologi | Biokimia | Bioinformatik | Botani | Biologi sél | Ékologi | Biologi évolusionér | Genetik | Genomik | Biologi laut | Biologi manusa | Mikrobiologi | Biologi molekular | Asal-usul hirup | Paléontologi | Parasitologi | Fisiologi | Taksonomi | Zologi


Gray188.png