Bawang beureum

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bawang Beureum
Purtugisisk lök, Iduns kokbok.jpg
Bawang beureum
Klasifikasi ilmiah
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Génus:
Spésiés:

Bawang beureum atawa Allium Cepa Var Agregatum L, mangrupa pepelakan anggota familia lilaceae anu loba tumuwuh di Indonésia utamana di provinsi Jawa Tengah perenahna di Kabupatén Brebes.[1] Bawang beureum miboga ngaran lokal di antarana bawang abang mirah (Acéh), bawang abang (Palémbang), dasun merah (Minangkabau), bawang suluh (Lampung), bawang beureum (Sunda), Brambang abang (Jawa), babang merah (Madura).[1][2]

Gambaran[édit | édit sumber]

  1. Akarna serabut.[1]
  2. Miboga beuti anu boga loba lapisan.[1]
  3. Daun wangunna silinder jerona kohok, euweuh esian.[1]
  4. Warna beutina beureum, rada bodas dina bagian jero beutina.[1]
  5. Mahkota kembangna wangunna buleud kawas endog.[1]

Kandungan Gizi[édit | édit sumber]

Tina hasil panalungtikan, yén beuti bawang beureum miboga dosis 250 mg/kg bb, anu ngabalukarkeun nurunkeun kadar gula getih normal saloba 23,46%.[3] dina tolbutamid dosisna 250 mg/kg bb sacara oral, nembongkeun yén turuna kadar gula getih normal sebesar 22,21%, jeung nambahna air suling kalayan takarana 5 ml/kg bb sacara oral nandakeun yén nurunan kadar gula getih normal nu lobana 3,00%.[3] Salain ti éta kandungan bawang beureum nyaéta minyak atsiri, sikloaliin, metilaliin, dihidroaliin, flavonglikosida, kuersetin, saponin, peptida, fitohormon, vitamin, jeung zat pati.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g Bawang Merah (Dicutat tanggal 14 Oktober 2011)
  2. Jonathan, Rigg; Jonathan (1862), A Dictionary of the Sunda Language of Java, Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, p. 194 
  3. a b Manfaat Bawang Merah (Dicutat tanggal 14 Oktober 2011)
  4. Khasiat Bawang Merah (Dicutat tanggal 14 Oktober 2011)
Nulis.jpg



Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]